Buitenland

Geweldsgolf tegen Duitse politici houdt aan, twee AfD-politici aangevallen

09-05-2024 11:33

vlag duitsland
Shutterstock.

Redactie, TPO, 9 mei 2024 – In Stuttgart zijn twee politici van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) aangevallen, meldt het ANP. De slachtoffers werden volgens de politie eerst verbaal aangevallen en vervolgens ook fysiek belaagd, waarbij ze lichtgewond raakten.

Het incident voedt de bezorgdheid over de veiligheid van politici in Duitsland, die de laatste tijd geconfronteerd worden met een reeks aanvallen.

Fysiek geweld

Het voorval vond plaats bij het deelstaatparlement in Stuttgart, waar enkele AfD-politici een informatiekraampje bemanden. Volgens de politie stelden belagers zich eerst op met een spandoek voor het kraampje, waarna ze uiteindelijk overgingen tot fysiek geweld tegen de parlementariërs.

Twee vrouwen van respectievelijk 19 en 23 jaar oud zijn gearresteerd, terwijl een vrouw in de twintig en een man in het begin van hun twintiger jaren nog worden gezocht.

Aanvallen op politici van SPD en de Groenen

De recente golf van geweld tegen politici in Duitsland heeft geleid tot ernstige verwondingen. Vorige week raakte de sociaaldemocratische Europarlementariër Matthias Ecke (SPD) ernstig gewond.

Op dinsdag werd zijn partijgenoot Franziska Giffey in de rug aangevallen, wat ook resulteerde in een ziekenhuisopname. Diezelfde dag werd Yvonne Mosler, een kandidaat-raadslid van de Groenen, belaagd, bedreigd en bespuugd.

Bondskanselier Olaf Scholz veroordeelde de aanvallen op politici als “schandalig en laf” tijdens een verklaring op woensdag. In de Duitse politiek groeit de roep om strengere straffen voor dergelijke aanvallen.