Redactie, TPO, 10 mei 2024 – De gemeenteraad van Amsterdam komt vrijdag bijeen om te praten over de pro-Palestijnse protesten die deze week op het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en in de stad plaatsvonden. Ook wordt er gesproken over het optreden van de politie, meldt het ANP.
Burgemeester Femke Halsema is aanwezig bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken, die op verzoek van alle fracties is ingelast. Het spoeddebat begint om 13.00 uur, een ongebruikelijk tijdstip voor de Amsterdamse raad.
De protesten begonnen afgelopen maandagmiddag, toen een groep demonstranten tenten opzette op de Roeterseilandcampus van de UvA. De betogers wilden hiermee afdwingen dat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties verbreekt.
Ook op dinsdag en woensdag vonden protesten plaats op het Binnengasthuisterrein, een andere locatie van de UvA. Demonstranten brachten daar de nacht door achter opgeworpen barricades.
Op woensdag maakte de politie met harde hand een einde aan het protest nadat de betogers geen gehoor gaven aan oproepen om te vertrekken. Enkele tientallen betogers werden aangehouden en volgens de politie raakten vijf agenten gewond, waarbij een van hen ammoniak in zijn oog kreeg.
Een gesprek tussen een deel van de betogers en het bestuur van de UvA leverde woensdag geen concrete afspraken op.
Op donderdag vond opnieuw een protest plaats op de Roeterseilandcampus, waarbij aan het begin van de avond enkele duizenden mensen bijeenkwamen. Ze liepen later in een mars door de stad, die eindigde op de Spuistraat.
Hier voerde de Mobiele Eenheid (ME) meerdere kleine charges uit, waarbij drie mensen werden aangehouden.
De gemeenteraad is verdeeld over de aanpak tijdens de UvA-bezetting, meldt AT5. Zo vinden bijvoorbeeld coalitiepartij GroenLinks en DENK dat je altijd in dialoog moet blijven, terwijl de VVD voorstander is van ingrijpen.
Daan Wijnants (VVD) benadrukt de indringende aanblik van de barricades in het straatbeeld en wijst op de noodzaak van snelle actie om de situatie aan te pakken. Hij herinnert aan het tentenkamp op Roeterseiland dat maandagavond met aanzienlijke politie-inzet werd ontruimd. Volgens hem is een herhaling van een bezetting onhoudbaar en vereist het op dat moment onmiddellijke ontruiming van demonstranten en barricades.
Sheher Khan (DENK) uit zijn bezorgdheid over het besluit om de Mobiele Eenheid (ME) in te zetten tijdens de eerste nacht van de protesten. Hij vraagt zich af of dit wel het meest verstandige optreden was, aangezien alle andere mogelijke oplossingen niet leken te zijn verkend. Hij wil opheldering van de burgemeester over de keuze om de ME op dat moment in te zetten en benadrukt het belang van dialoog, zoals de beslissing om in gesprek te gaan op de dag na het protest.
Imane Nadif (GroenLinks) benadrukt het belang van dialoog en debat als fundamenten van Amsterdam, waarbij ze stelt dat te snel naar repressie grijpen het vermogen tot gesprekken ondermijnt. Ze dringt aan op het blijven proberen van dialoog, terwijl Nadif ook de noodzaak van veiligheid benadrukt.