Binnenland

Dordrecht: terugplaatsen gestolen ‘Stolpersteine’ gaat maanden duren

10-05-2024 11:07

AKorkmaz/Shutterstock

Redactie, TPO, 10 mei 2024 – Het terugplaatsen van de drie verdwenen Stolpersteine (struikelstenen), die in de nacht van 7 op 8 mei zijn ontvreemd, gaat enkele maanden in beslag nemen. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht, meldt het ANP.

De stenen moeten speciaal besteld worden, waarna de namen van de slachtoffers er met de hand op worden aangebracht. Dit is een tijdrovend proces, aldus een verklaring van de werkgroep.

Mozes, Rosalie en Grietje Cohen de Heer

Op de gestolen stenen prijkten de namen van Mozes Cohen de Heer en zijn dochters Rosalie en Grietje, Alle drie werden ze eind 1942 vermoord in Auschwitz, een tragische herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust.

Maandag zal de werkgroep aangifte doen van de diefstal bij de autoriteiten. Op dit moment blijft het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de actie. Burgemeester Kolff van Dordrecht betitelde het nieuws als “buitengewoon bedroevend”.

De kosten voor de nieuwe stenen worden gedragen door een buurtbewoner, die hiermee een daad van solidariteit en herdenking verricht.

Blijvende herinnering

Stolpersteine zijn kleine monumenten van 10 bij 10 bij 10 centimeter die voor huizen worden geplaatst waar Joden woonden, die zijn gedeporteerd en vermoord tijdens de Holocaust.

Deze stenen bevatten persoonlijke gegevens van de slachtoffers, zoals hun naam, geboortedatum en datum van overlijden. Stolpersteine zijn een blijvende herinnering aan de levens die verloren zijn gegaan.