Binnenland

Halsema: ‘Besluit ingrijpen ME niet lichtzinnig genomen’

10-05-2024 13:26

Femke Halsema (GroenLinks), de benoemde burgmeester van Amsterdam. Screenshot AT5.

Redactie, TPO, 10 mei 2024 – Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam benadrukt vrijdag in een brief aan de gemeenteraad dat het besluit om de mobiele eenheid in te zetten bij protesten niet lichtzinnig is genomen, meldt het ANP.

Volgens Halsema is dit ingrijpen noodzakelijk in situaties waarbij sprake is van huis- of erfvredebreuk, grove vernielingen, opstootjes, verstoring van de bereikbaarheid voor hulpdiensten en gebrek aan goed contact met de politie.

Ze stelt dat het beschermen van vreedzaam protest in dergelijke omstandigheden een bijna onmogelijke opgave wordt.

Vrijdag spoeddebat gemeenteraad Amsterdam

Met de brief wil de driehoek de gemeenteraad naar eigen zeggen informeren over de afwegingen die een rol hebben gespeeld, het verloop van de besluitvorming en de politieoptredens van de afgelopen week. De brief bevat een chronologisch feitenrelaas van de gebeurtenissen op 6, 7 en 8 mei.

Vrijdag staat er vanaf 13,00 uur een spoeddebat gepland in de Amsterdamse gemeenteraad over de pro-Palestijnse protesten, waarbij ook burgemeester Halsema aanwezig zal zijn. Het debat is live te volgen op AT5.

Sinds maandag hebben er op diverse locaties rondom de Universiteit van Amsterdam (UvA) acties plaatsgevonden. Demonstranten eisen dat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties verbreekt.