Redactie, TPO, 13 mei 2024 – Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in enkele maanden tijd gestegen van ongeveer 1800 naar 2655. Dat schrijft demissionair minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind (D66), in een brief aan de Tweede Kamer, meldt het ANP.
Deze toename is het gevolg van een noodmaatregel, een in december vorig jaar ingestelde oproepstop, vanwege personeelstekorten in de gevangenissen. Ongeveer de helft van de veroordeelden voor wie deze noodmaatregel geldt, heeft een celstraf gekregen tussen de één en veertien dagen.
Bron: ministerie van Justitie en Veiligheid
De noodmaatregel heeft tijdelijk de druk op de capaciteit verlicht, aldus Weerwind. Dit leidt echter wel tot een toename van het aantal mensen dat nog een celstraf moet uitzitten, wat normaal gesproken rond de 1100 ligt.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer medio februari meldde de minister dat ongeveer 1800 veroordeelden op hun celstraf wachtten. Eind april was dit aantal gestegen tot 2655 veroordeelden. Weerwind benadrukt dat deze cijfers momentopnames zijn.
De kortste nog uit te zitten straf bedraagt één dag, terwijl de langste straf 1617 dagen (circa 4,5 jaar) omvat. De meeste van de veroordeelden met de langste straffen (tussen de 3,5 en 4,5 jaar) zijn veroordeeld voor drugsgerelateerde delicten.
Op verzoek van de Tweede Kamer onderzoekt Weerwind of personen die zijn veroordeeld voor delicten met een zware maximumstraf, uitgesloten moeten worden van het uitstellen van hun straf.
De minister streeft ernaar om de maatregel zo snel mogelijk te beëindigen. Vanaf 1 juli zal hij veroordeelden met de langste straffen oproepen om hun celstraf uit te zitten.