Buitenland

Oekraïne importeert recordhoeveelheid elektriciteit na ernstige schade infrastructuur

13-05-2024 13:11

Elektriciteit
Shutterstock.

Redactie, TPO 13 mei 2024 –  Oekraïne wil maandag een ongekend grote hoeveelheid elektriciteit uit Europese landen invoeren, meldt het Oekraïense ministerie van Energie. Het land heeft ernstige schade geleden aan de infrastructuur door Russische aanvallen.

Het ministerie voorziet een import van 19.484 megawattuur, wat de grootste hoeveelheid zou zijn die tot nu toe is geïmporteerd. Eerder betrof de grootste hoeveelheid aan geïmporteerde elektriciteit 18.649 megawattuur.

Dit initiatief volgt op eerdere aanvallen eind maart, waarbij Rusland grootschalige aanvallen op de Oekraïense energiesector uitvoerde.

Aanhoudende aanvallen op de energie-infrastructuur

Volgens de Oekraïense netbeheerder Ukrenergo wekt het land momenteel onvoldoende elektriciteit op, hoofdzakelijk door de schade aan energiecentrales.

Hoewel hulp wordt geboden vanuit de Europese Unie, benadrukt Ukrenergo dat het elektriciteitsverbruik noodgedwongen moet worden beperkt om de stabiliteit van het netwerk te waarborgen.

Deze ontwikkeling onderstreept de ernst van de situatie in Oekraïne. Het land is genoodzaakt om buitenlandse hulp te zoeken om te voorzien in zijn elektriciteitsbehoeften, dat als gevolg van de schade veroorzaakt door aanhoudende conflicten en aanvallen op de energie-infrastructuur.