Binnenland

Staatsbosbeheer overweegt sluiting recreatiegebieden Randstad om financiële redenen

13-05-2024 18:14

Illustratiebeeld @Lukasz Szmigiel

Redactie, TPO, 13 mei 2024 – Staatsbosbeheer overweegt recreatiegebieden in de Randstad te sluiten als de financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland niet wordt verhoogd, meldt het ANP.

In een brief aan het college van Gedeputeerde Staten wijst Staatsbosbeheer op de noodzaak van meer middelen voor het beheer van ongeveer 1400 hectare aan recreatiegebieden rond steden in Zuid-Holland.

Kwart van de subsidieaanvraag toegekend

De organisatie had vorig jaar bijna 3 miljoen euro subsidie aangevraagd, maar kreeg slechts 40 procent daarvan toegewezen. Voor dit jaar en volgend jaar is de bijdrage teruggebracht tot zo’n 27 procent, wat volgens Staatsbosbeheer onvoldoende is voor het noodzakelijke beheer, onderhoud en toezicht in de gebieden.

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer lukte het jarenlang “met kunst- en vliegwerk” om met beperkte financiële middelen het beheer op peil te houden, maar “de rek is er inmiddels uit”. Staatsbosbeheer schetst in de brief diverse scenario’s voor de langere termijn, waaronder de mogelijkheid van verkoop van gebieden en sluiting voor publiek.

Voor de korte termijn vraagt de organisatie een overbruggingsbijdrage van 1 miljoen euro voor 2024 en 2025 om de meest nadelige effecten te voorkomen. Jaarlijks is echter structureel ruim 6 miljoen euro nodig.

Het financieringsprobleem speelt niet alleen in Zuid-Holland, maar ook in Noord-Holland en in mindere mate in Utrecht, aldus Staatsbosbeheer.

Decentralisatie recreatiegebieden

De recreatiegebieden, die sinds de jaren tachtig voornamelijk in de Randstad zijn aangelegd, dreigen tussen wal en schip te belanden nu het rijk het natuurbeleid heeft gedecentraliseerd naar provincies en gemeenten.

Volgens Staatsbosbeheer hebben de gebieden te lijden onder gebrek aan financiering:

“We hebben het beheer zo goed en zo kwaad als het ging proberen te doen, eigenlijk zonder daar voldoende geld voor te krijgen. Dat zie je nu steeds meer terug. Paden worden slecht, voorzieningen verdwijnen, toezicht neemt af. Zonder goede financiering kunnen we niet garanderen dat de gebieden toegankelijk blijven. Ook de veiligheid komt dan in de knel.”

Het provinciebestuur van Zuid-Holland zal volgende week over de brief van Staatsbosbeheer praten.