Binnenland

Organisatie Eritrees feest stapt naar rechter om dwangsom gemeente Rijswijk

14-05-2024 19:05

Rechter arbeidsrecht
Shutterstock.

Redactie, TPO, 14 mei 2024 – De Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN) en evenementencentrum Event Plaza nemen juridische stappen om te voorkomen dat de gemeente Rijswijk een dwangsom van 100.000 euro oplegt, meldt het ANP.

Volgens de advocaten van de organisaties wil de gemeente met deze dwangsom voorkomen dat het Eritrees bevrijdingsfeest op 25 mei op de locatie Event Plaza doorgaat.

‘Veiligheidsrisico is levensgroot’

Het hoge veiligheidsrisico dat aan het feest verbonden zou zijn, is reden voor de gemeente om tot dit besluit te komen. Eerdere Eritrese bijeenkomsten resulteerden in rellen, zoals in februari in Den Haag en tijdens het bevrijdingsfeest vorig jaar in Rijswijk. Voor- en tegenstanders van de regering van Eritrea raakten toen met elkaar in conflict.

Eind vorige week gaf de politie schokkende beelden vrij van extreem geweld dat tegen agenten is gebruikt tijdens de rellen die op zaterdag 17 februari uitbraken bij een zalencentrum in Den Haag, waar op dat moment een Eritrees feest aan de gang was. Volgens de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, waren de relschoppers afkomstig van de Eritrese organisatie Brigade Nhamedu, die van plan was een groep van 1600 feestvierende landgenoten aan te vallen.

Oproepen om onthoofden Eritrese diplomaten

Er zijn destijds oproepen verspreid onder de groep relschoppers om Eritrese diplomaten te onthoofden. Bronnen bevestigen tegenover De Telegraaf dat er vooraf oproepen zijn verspreid om Eritrese diplomaten op te hangen of te onthoofden: “Dit gaat om mannelijke eer”, zou volgens bronnen door opruiers zijn gesteld. Een aantal van verspreiders van deze oproepen staan vrijdag 17 mei voor de rechter.

Rellen vonden ook plaats in het buitenland. Op basis van deze ervaringen beoordeelt de burgemeester van Rijswijk, Huri Sahin, het veiligheidsrisico van het aankomende feest, waar naar verwachting 700 tot 900 mensen zullen zijn, als “levensgroot”.

Vrijheid van vergadering

Volgens de organisator van het bevrijdingsfeest (FEN) en Event Plaza, die de locatie faciliteert, betreft het geen evenement, maar een bijeenkomst die valt onder de vrijheid van vergadering.

Daarom zou de samenkomst wettelijk beschermd zijn en heeft de burgemeester geen grond om het te verbieden, aldus Walraven. Hij hoopt dat de rechtbank deze week nog via een voorlopige voorziening zal beslissen dat er geen dwangsom kan worden opgelegd en het bevrijdingsfeest kan doorgaan.