Binnenland

Problemen bij de overheid maken het uitvoeren van rechterlijke uitspraken moeilijk

14-05-2024 09:08

Vrouwe Justitia @Pixabay

Redactie, TPO, 14 mei 2024 – Capaciteitsproblemen bij de overheid bemoeilijken de uitvoering van rechterlijke uitspraken, waarschuwt de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, Henk Naves. Deze waarschuwing volgt op het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak, meldt het ANP.

Naves uit specifieke zorgen over het tekort aan zorginstellingen en hulpverleners voor kinderen, wat kan resulteren in het niet adequaat uitvoeren van rechterlijke beslissingen met betrekking tot kinderzorg.

Knellende wet- en regelgeving en capaciteitstekorten

Naves benadrukt het belang van het behouden van fundamentele uitgangspunten van de rechtsstaat, ondanks praktische problemen bij de overheid. De rechtspraak waarschuwt al enkele jaren voor knellende wet- en regelgeving en capaciteitstekorten die de uitvoering van beleid belemmeren, zoals blijkt uit het jaarbericht.

Daarnaast vreest de Raad voor de rechtspraak dat capaciteitsproblemen bij de Dienst Justitiƫle Inrichtingen (DJI) kunnen leiden tot het niet kunnen uitvoeren van opgelegde straffen door de rechter.

Hij constateert dat maatschappelijke problemen al decennialang onopgelost blijven, deels vanwege politieke moeilijkheden, maar ook omdat er te lang is vastgehouden aan budgettaire beperkingen.

Structureel tekort aan rechters

De voorzitter roept het nieuwe kabinet op om scherpe keuzes te maken en te investeren in de democratische rechtsstaat en publieke voorzieningen om deze problemen aan te pakken.

Ondanks een toename van het aantal rechters in de afgelopen jaren, blijft er volgens de raad een tekort aan rechters bestaan. Het aantal opleidingsplekken is daarom uitgebreid, maar het duurt nog enkele jaren voordat deze nieuwe rechters volledig inzetbaar zijn.

Rechters hebben vorig jaar, net als in 2022, bijna 1,4 miljoen uitspraken gedaan. Er waren vorig jaar meer dan 12.000 mensen werkzaam in rechtbanken, waarvan bijna 2700 rechters en raadsheren en ruim 10.000 ondersteunende medewerkers. Vijf jaar geleden ging het nog om 2500 rechters en raadsheren en 11.000 ondersteunende medewerkers.