Politiek

RTL Nieuws: Ronald Plasterk genoemd als beoogd minister-president

14-05-2024 17:12

Geert Wilders Foto @Sem Van Der Wal/AFP/Getty Images

Redactie, TPO, 14 mei 2024 – Ronald Plasterk is genoemd als beoogd minister-president om een extraparlementaire kabinet te gaan leiden. Dat vertellen verschillende bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De eerste stap in dit proces zou zijn dat Plasterk de formateur wordt van het nieuw te vormen kabinet, waarin hij verantwoordelijk zou zijn voor het samenstellen van het nieuwe kabinet en het benaderen van kandidaat-bewindspersonen.

De naam van de nieuwe premier wordt echter pas officieel bevestigd nadat alle betrokken partijen hun goedkeuring hebben gegeven. Momenteel zijn de vier betrokken partijen, PVV, VVD, NSC en BBB, in onderhandeling over een hoofdlijnenakkoord.

Nep-account PVV

Hoewel eerder deze week ook Jacco Vonhof (VVD), voorzitter van MKB Nederland, werd genoemd als potentiële premierskandidaat, wordt dit nu als onwaarschijnlijk beschouwd in Den Haag.

Maandag verspreidde een nep-account van de PVV een bericht op X waarin werd beweerd dat partijleider Geert Wilders Ronald Plasterk naar voren zou schuiven als kandidaat-premier. Hoewel PVV-Kamerlid Fleur Agema hier positief op reageerde, bleek het bericht niet afkomstig te zijn van de PVV zelf.

Onderhandelaars weigerden commentaar te geven op dit bericht en onthielden zich ook van commentaar op de mogelijkheid dat voormalig PvdA-minister Plasterk de kabinetsploeg zou leiden.

 

Lange staat van dienst

Ronald Plasterk (67) heeft eerder dienst gedaan als minister, wetenschapper en columnist voor De Telegraaf. Hij was eerder ook informateur in een eerdere ronde van deze kabinetsvorming. Als Plasterk daadwerkelijk premier wordt namens een andere partij dan de PvdA, waarvan hij al 46 jaar lid is, zal hij volgens de statuten van de PvdA de partij moeten verlaten. Momenteel is nog niet bekend of hij zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

Hij heeft een lange staat van dienst in Den Haag, waar hij onder andere minister van Binnenlandse Zaken was in het tweede kabinet-Rutte. Eerder bekleedde hij ook de positie van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees ook: Yeşilgöz en Omtzigt: Keuze voor de premierskandidaat van invloed op gehele formatie-akkoord