Binnenland

Stichting (Gelijk)waardig Herstel wil geen verdere onrust rond toeslagenschandaal

14-05-2024 11:17

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 14 mei 2024 – De Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) roept op om niet nog meer onrust rond het toeslagenschandaal te veroorzaken, meldt het ANP.

De stichting reageert op bezorgdheid over berichtgeving dat een methode om het schandaal sneller af te handelen, zoals bedacht door prinses Laurentien, tot 5 miljard euro meer zou kosten. Het kabinet had eerder geschat dat de afwikkeling van het toeslagenschandaal meer dan 9 miljard euro zou kosten.

‘Eenzijdige berichtgeving NOS doet geen recht’

Volgens de SGH probeert een anonieme ambtenaar via de media hun reputatie te schaden: “De eenzijdige berichtgeving van de NOS doet geen recht aan de menselijke en rechtvaardige herstelroute, die op dit moment meer dan 2300 ouders faciliteert in hun proces van emotioneel en financieel herstel.”

Maandag publiceerde de NOS een artikel naar aanleiding van een naar eigen zeggen ‘geheime notitie van het ministerie van Financiën’, die de NOS heeft ingezien. Hieruit zou blijken dat de kosten van de hersteloperatie ongekend hoog kunnen oplopen, tot in totaal 14 miljard euro.

De gedupeerden van het toeslagenschandaal werden onterecht beschuldigd van fraude en moesten vaak grote bedragen aan ontvangen kindertoeslag terugbetalen. Meer dan 68.000 mensen hebben zich gemeld als mogelijke gedupeerden, waarvan ruim 33.000 inmiddels zijn erkend als gedupeerde.

Methode Laurentien

De methode Laurentien is bedacht door de Stichting Gelijkwaardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien. De stichting biedt ouders een alternatief voor de moeizame hersteloperatie van de Belastingdienst.

Volgens haar eigen verklaring voelt de prinses een diepe betrokkenheid bij de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Ze heeft aangegeven zich te schamen voor het schandaal en heeft daarom samen met gedupeerden een methode ontwikkeld om het herstelproces te versnellen.

Bij deze stichting kunnen ouders hun verhaal één keer vertellen, waarna op basis van specifieke elementen uit het verhaal een compensatie wordt berekend. Bijvoorbeeld, als er sprake is van een scheiding tijdens de periode van stress als gevolg van de toeslagenaffaire, wordt hier een vast bedrag voor gereserveerd.

Staatssecretaris De Vries heeft toestemming gegeven voor een pilotproject met de alternatieve methode van deze stichting. Het ministerie van Financiën evalueert op dit moment de pilot van de SGH, die in september van start is gegaan. De stichting keert gemiddeld 128.000 euro per persoon uit.