Binnenland

Ook Vattenfall voert terugleverkosten in voor zonnepanelen

15-05-2024 11:20

Sira Anamwong/Shutterstock

Redactie, TPO, 15 mei 2024 – Vattenfall sluit zich aan bij meerdere energiebedrijven die terugleverkosten in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen, meldt het ANP.

Dit besluit volgt op de stemming in de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel om de salderingsregeling gefaseerd af te bouwen.

Klanten ‘betalen’ met dure stroom

Het probleem voor energiebedrijven ligt in het feit dat klanten met zonnepanelen onder de salderingsregeling teruggeleverde stroom mogen verrekenen met hun eigen verbruik.

Klanten ‘betalen’ hierdoor met duurdere stroom op tijden van hoge vraag en schaarste, terwijl zonnepanelen doorgaans elektriciteit terugleveren wanneer er overvloedige energie beschikbaar is en de prijzen laag zijn.

Vanaf 1 juli gaan klanten van Vattenfall met een variabel contract en zonnepanelen een vergoeding betalen voor het terugleveren van elektriciteit. Dit geldt ook voor klanten met een nieuw vast contract dat vanaf die datum ingaat.

Vattenfall heeft een regeling opgesteld waarbij de hoogte van deze vergoeding afhankelijk is van de hoeveelheid teruggeleverde zonnestroom. Klanten die slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit terugleveren, betalen geen terugleverkosten.

Maatregelen ten nadele van zonnepaneelbezitters

Naast Vattenfall hebben andere energiebedrijven zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron eerder al kostenverhogingen doorgevoerd voor bezitters van zonnepanelen.

Energievergelijk.nl heeft opgemerkt dat vrijwel alle energiebedrijven in Nederland inmiddels maatregelen hebben genomen die zonnepaneelbezitters benadelen, variƫrend van het invoeren van terugleverkosten tot het verhogen van vaste kosten.