Buitenland

Slowakije: verwondingen neergeschoten premier Robert Fico levensbedreigend

15-05-2024 17:19

Slowaakse premier Robert Fico, Foto @AP/Petr David Josek, File

Redactie, TPO, 15 mei 2024 – De verwondingen van de Slowaakse premier Robert Fico (59) zijn volgens de Slowaakse regering levensbedreigend, meldt Bloomberg.

Fico is, nadat hij eerder was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova, per traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Banská Bystrica waar hij volgens de regering wordt behandeld voor een “levensbedreigende aandoening”.

Vermoedelijke dader meteen opgepakt

De Slowaakse premier werd woensdagmiddag na een regeringsvergadering in Handlova neergeschoten, terwijl hij buiten handen stond te schudden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land omschrijft het als een moordaanslag.

Volgens de vicevoorzitter van het parlement werd de minister-president meerdere keren in zijn borst geschoten. De hulpdiensten melden dat er een traumahelikopter is ingezet, maar de precieze toestand van de premier blijft onduidelijk.

Nieuwssite Pravda heeft een video gepubliceerd waarop te zien is hoe de premier wordt afgevoerd door zijn beveiligers in een auto. Op hetzelfde moment houden agenten iemand aan, die op de grond ligt.

 

EU-kopstukken veroordelen ‘walgelijke aanval’

De Slovaakse president Zuzana Caputová heeft de “brute aanval” op de regeringsleider veroordeeld. Ook vanuit het buitenland klinkt afschuw.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, veroordeelt de “walgelijke aanval” op de premier: “Zulke gewelddaden ondermijnen de democratie, ons kostbaarste gezamenlijke bezit. Daarvoor is in onze samenleving geen plaats.”

 

“Ondanks politieke meningsverschillen is geweld absoluut onaanvaardbaar”, zegt de Letse premier Edgars Rinkēvičs en de Tsjechische premier Petr Fiala noemt het incident “schokkend”.

Charles Michel, voorzitter van de EU-regeringsleiders, laat op X weten dat hij “geschokt” is en benadrukt dat niets ooit geweld of dergelijke aanvallen kan rechtvaardigen. De drie voorzitters tonen hun steun aan Fico en zijn familie en laten weten dat ze in gedachten bij hen zijn.

 

Banden met Rusland

De links-nationalistische Fico staat bekend om zijn vermeende nauwe banden met Rusland, wat hem controversieel maakt. Hij s een dominante politieke figuur in het Oost-Europese land, dat sinds de val van het communisme zo’n 5,4 miljoen inwoners telt.

Sinds eind vorig jaar is Fico opnieuw premier van Slovakije, nadat zijn populistische partij Smer de verkiezingen won als verzetskracht tegen de instellingen van de Europese Unie in Brussel.

Zijn vriendelijke houding richting Rusland heeft hem op gespannen voet gezet met EU-partners, waardoor de eenheid van de EU bij het helpen van Oekraïne dreigt te worden ondermijnd.

Lees ook: Slowaakse premier Robert Fico neergeschoten, toestand nog onduidelijk