Binnenland

Uitspraak in zaak moord Peter R. de Vries verwacht op 12 juni

15-05-2024 12:10

Peter R. de Vries.

Redactie, TPO, 15 mei 2024 – De rechtszaak over de moord op Peter R. de Vries is woensdag na een laatste procedurele zitting afgerond en nu klaar voor de uitspraak, meldt het ANP. Deze vindt plaats op 12 juni, bijna drie jaar na de dood van de misdaadverslaggever.

De rechtbank wil dat alle negen verdachten bij de uitspraak aanwezig zijn.

Levenslange celstraffen geëist

In januari heeft het Openbaar Ministerie (OM) levenslange celstraffen geëist tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op De Vries: de vermeende schutter Delano G., chauffeur Kamil E., en ‘moordmakelaar’ Krystian M.

De andere zes verdachten hoorden straffen eisen variërend van 3 tot 21 jaar. Zij worden ervan beschuldigd de moord te hebben voorbereid of betrokken te zijn geweest bij het filmen van De Vries na de aanslag, en het verspreiden van de beelden via sociale media.

De misdaadverslaggever werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

Ridouan Taghi

Aanvankelijk zou de rechtbank al in 2022 uitspraak doen tegen de vermeende schutter en chauffeur, maar delen van de strafzaak moesten worden overgedaan nadat het OM een nieuwe getuige had gepresenteerd, bekend als ‘5089’ of ‘Eddy’.

Volgens deze getuige heeft Krystian M. de moord geregeld in opdracht van een Marokkaanse man die hij ‘oom’ noemde.

Het OM gelooft dat deze ‘oom’ Ridouan Taghi is. Hij heeft de beschuldiging ontkend en is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het grote liquidatieproces Marengo, waar Taghi is veroordeeld tot een levenslange celstraf. Het hoger beroep in die zaak loopt inmiddels.

Justitie is ervan overtuigd dat De Vries is vermoord, omdat hij vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengo-proces. Eerder werden de broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. vermoord.