Binnenland

UvA-locaties heropenen donderdag na protesten, CvB volgt situatie nauwlettend

15-05-2024 13:27

Pro-Palestijns protest bij UvA, 7 mei 2024, AP Photo/Aleksandar Furtula

Redactie, TPO, 15 mei 2024 – De Universiteit van Amsterdam (UvA) heropent donderdag haar locaties na een tweedaagse sluiting. Dat kondigde Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur (CvB), woensdag aan, meldt het ANP.

Ten Dam stelt dat het risico om weer open te gaan als aanvaardbaar wordt beschouwd, vanwege het belang van onderwijs en onderzoek voor de vele studenten met aanstaande tentamens.

Schade tot nu toe ruim 1,5 miljoen euro

Het CvB blijft volgens de voorzitter de ontwikkelingen nauwlettend volgen en sluit nieuwe protesten niet uit. Ten Dam doet echter wel een beroep op medewerkers en studenten om de rust te bewaren.

De UvA-locaties waren gesloten vanwege pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen dagen plaatsvonden. Het CvB nam dit besluit nadat een protest op maandag, dat aanvankelijk rustig begon, uitmondde in de bezetting van de Roeterseilandcampus door actievoerders.

De mobiele eenheid (ME) moest uiteindelijk ingrijpen om de actievoerders uit het gebouw te verwijderen. Het CvB is momenteel bezig met het inventariseren van de schade aan de Roeterseilandcampus, waarbij onder andere schermen werden vernield en meubilair werd gesloopt om barricades te vormen.

De schade van de protesten van alleen al vorige week wordt geschat op 1,5 miljoen euro.

‘Verbreek banden met Israëlische instituten’

Demonstranten protesteren sinds vorige week tegen het optreden van Israël in de Gazastrook en eisen dat het bestuur de banden met Israëlische instituten verbreekt.

Tijdens eerdere protesten begin mei eisten de demonstranten van de UvA dat banden met Israëlische instituten bekend gemaakt zouden worden. “Het College van Bestuur heeft positief gereageerd op dit verzoek om transparantie”, liet de UvA eerder weten, om vervolgens de in totaal acht samenwerkingen met Israëlische wetenschapsgroepen op de eigen website te publiceren.

 

Het protest richtte zich ook op het politieoptreden tijdens de actie van vorige week, waarbij de demonstranten vinden dat de politie te hardhandig heeft opgetreden.

De politie van Amsterdam heeft meerdere klachten ontvangen over haar eigen optreden tijdens de demonstraties, maar het is nog niet duidelijk of deze klachten tot aangiften zullen leiden. Alle geweldsincidenten waarbij de politie betrokken was, worden intern onderzocht.