Buitenland

Slowakije: ‘Verdachte aanslag op premier Fico is radicale eenling’

16-05-2024 15:38

Robert Fico
Premier van Slowakije Robert Fico. AP Photo/Petr David Josek.

Redactie, TPO, 16 mei 2024 – De verdachte van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico wordt door de autoriteiten beschouwd als een lone wolf, zonder extremistische politieke denkbeelden, meldt het ANP.

Dit verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Matús Sutaj-Estok tijdens een persconferentie na een overleg van de Slowaakse veiligheidsraad. De verdachte zou echter wel deelgenomen hebben aan protesten tegen de regering.

‘Onvrede over Fico’s beleid’

Premier Fico werd op woensdag getroffen door vier kogels. Volgens minister van defensie Robert Kalinák is zijn toestand nog steeds ernstig, maar verkeert Fico buiten levensgevaar. Zijn herstel zal echter een moeilijk en langdurig proces zijn.

Volgens Sutaj-Estok heeft de verdachte toegegeven dat hij Fico heeft neergeschoten vanwege onvrede met diens beleid. Hij noemde onder andere de opheffing van een kantoor van een speciale aanklager voor corruptie, het verminderen van steun aan Oekraïne en hervormingen bij de publieke omroep als motieven.

Deze maatregelen hebben zowel binnen als buiten Slowakije kritiek gekregen vanwege de mogelijke schade aan de onafhankelijkheid van de rechtspraak en journalistiek.

Tijdens zijn toespraak richtte de minister van Binnenlandse Zaken ook kritiek op andere politici en de media, die volgens hem bijdragen aan verdeeldheid in Slowakije. De kabinetsleden beschouwen de aanval op Fico als een aanval op de democratie.