Buitenland

ICC-aanklager wil arrestatiebevelen voor Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders

20-05-2024 14:35

ICC-aanklager Karim Khan, Foto @Michael M. Santiago/Getty Images

Redactie, TPO, 20 mei 2024 – De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Karim Khan, wil arrestatiebevelen uitvaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en leider van de terroristenorganisatie Hamas, Yahya Sinwar, wegens beschuldigingen van oorlogsmisdaden, meldt Bloomberg.

Khan streeft ook naar arrestatiebevelen voor de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en twee andere Hamas-leiders, militaire chef Mohammed Diab Ibrahim al-Masri en politiek bureauchef Ismail Haniyeh.

De hoofdaanklager verklaart maandag dat de aanklachten betrekking hebben op de aanval van 7 oktober door Hamas op Israël en de daaropvolgende militaire reactie van Israël in Gaza. Een panel van ICC-rechters zal beoordelen of ze de aanvraag goedkeuren.

Schadelijk voor eventueel wapenstilstandsakkoord

Het besluit om de Israëlische leider aan te klagen is controversieel en komt ondanks een waarschuwing van de VS dat dit de kans op een wapenstilstandsakkoord kan schaden. Hamas wordt door zowel de VS als de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

“Wij stellen dat de beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid werden gepleegd als onderdeel van een wijdverbreide en systematische aanval op de Palestijnse burgerbevolking volgens het staatsbeleid. Deze misdaden, naar onze inschatting, gaan tot op de dag van vandaag door”, aldus een verklaring van de hoofdaanklager van het ICC, maandag.

VS en Israël steunen ICC-onderzoek niet: ‘Geen jurisdictie’

De Israëlische regering uitte bezorgdheid over mogelijke arrestatiebevelen voor haar leiderschap. Ook de VS hebben zich publiekelijk tegen het ICC-onderzoek uitgesproken. “Wij zijn heel duidelijk geweest over het ICC-onderzoek — we steunen het niet,” zei Witte Huis-woordvoerster Karine Jean-Pierre vorige maand. “Wij geloven niet dat ze de jurisdictie hebben.”

Eerder deze maand riep het ICC op tot een einde aan pogingen om zijn functionarissen te bedreigen, kort nadat de VS en bondgenoten hun bezorgdheid hadden geuit dat het hof arrestatiebevelen voor Israëlische functionarissen zou kunnen uitvaardigen.

Het ICC onderzoekt en vervolgt individuen die beschuldigd worden van genocide, oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en het misdrijf van agressie.

Israël heeft het statuut van het ICC niet geratificeerd en erkent de jurisdictie niet, maar de “Staat Palestina” is sinds 2015 lid van het hof. De VS zijn ook nooit partij geweest bij het ICC.

Vorig jaar vaardigde het hof een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden met betrekking tot de vermeende ontvoering van kinderen uit Oekraïne, een stap die door het Kremlin werd verworpen.