Redactie, TPO, 22 mei 2024 – Steeds meer gemeenten zien volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) af van plannen om opvangplekken voor asielzoekers te realiseren, doordat het aankomende kabinet de spreidingswet wil intrekken, meldt het ANP.
Volgens het COA betekent dit dat er ongeveer 2000 tot 2500 opvangplekken verloren gaan.
Het COA noemt geen specifieke gemeenten, maar waarschuwt dat dit kan leiden tot een tekort aan opvang en begeleiding voor honderden mensen, wat een inhumane situatie en onverantwoorde druk op medewerkers tot gevolg kan hebben.
Het COA geeft aan dat er voor 1 juli nog 8100 opvangplekken gevonden moeten worden, maar ziet momenteel geen perspectief dat dit haalbaar is.
De spreidingswet, in januari aangenomen door de Eerste Kamer met steun van de VVD, regelt de verdeling van asielzoekers over gemeenten. Gemeenten zijn verplicht om een bepaald aantal opvangplekken te realiseren en als zij dit niet doen, kan het Rijk een locatie aanwijzen.
De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben in hun hoofdlijnenakkoord van vorige week de intrekking van de spreidingswet aangekondigd.
Demissionair staatssecretaris van Asielzaken, Eric van der Burg (VVD), initiatiefnemer van de spreidingswet, heeft vorige week ook aangegeven dat gemeenten minder inspanningen leveren om opvangplekken te vinden.
Hij schatte toen dat dit zou leiden tot een verlies van 1500 opvangplekken. Van der Burg stemde als Kamerlid voor het hoofdlijnenakkoord en blijft actief binnen de VVD-fractie.
In sommige gemeenten is er veel weerstand tegen de verplichte opvang. De gemeenteraad van Westland heeft bijvoorbeeld aangegeven de spreidingswet te willen negeren en is blij met het plan van de formerende partijen. Nijkerk in Gelderland heeft besloten voorlopig niet te zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers.
Andere gemeenten stellen echter dat er niets verandert zolang de spreidingswet niet officieel is ingetrokken en benadrukken dat asielzoekers nog steeds moeten worden opgevangen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten maakt zich zorgen over de gevolgen van het intrekken van de spreidingswet.