Politiek

Wilders: “Premiersvraag morgenvroeg, acuut, meteen besproken”

22-05-2024 13:11

PVV-leider Geert Wilders. Screenshot Youtube.

Redactie, TPO, 22 mei 2024 – Geert Wilders dringt woensdag tijdens het Tweede Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord aan op een snel antwoord op de premiersvraag. Volgens de PVV-leider moet deze kwestie “morgenvroeg, acuut, meteen” besproken worden, meldt het ANP.

Hij betreurt dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. “Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest,” aldus Wilders.

Richard van Zwol beoogd formateur, maar geen premier

Het is zeer ongebruikelijk dat een akkoord op tafel ligt zonder dat bekend is wie de premier wordt. Normaal gesproken vervult de leider van de grootste partij deze functie, wat in dit geval Wilders zou zijn.

Echter, de VVD en NSC hadden hier moeite mee. De vier partijen hebben afgesproken dat al hun partijleiders in de Tweede Kamer blijven. “Veel had voorkomen kunnen worden, als de leider van de grootste partij de premier had kunnen worden,” zegt Wilders hierover.

Na het debat wordt oud-informateur Richard van Zwol naar verwachting de nieuwe formateur. Hij krijgt volgens Wilders de taak om binnen vijf weken een nieuwe kabinetsploeg samen te stellen. Normaal gesproken wordt de formateur ook de premier, maar dat is nu niet het geval.