Buitenland

China: leger oefent machtsovername bij Taiwan

24-05-2024 10:00

Lai Ching-te
President van Taiwan Lai Ching-te. An Rong Xu/Bloomberg.

Redactie, TPO, 24 mei 2024 – De oefeningen die het Chinese leger vrijdag rond Taiwan houdt, zijn volgens een woordvoerder van het Chinese leger bedoeld om te testen of het de militaire capaciteit heeft “om de macht te grijpen”.

Ook wordt onderzocht of de strijdkrachten “gezamenlijke aanvallen” kunnen uitvoeren en “belangrijke gebieden onder controle” kunnen krijgen, meldt het ANP.

China noemt nieuwe president Taiwan separatist

Vrijdag markeert de tweede en laatste dag van de Chinese legeroefeningen rond Taiwan, dat door Beijing als een afvallige provincie wordt beschouwd. De Verenigde Naties hebben alle partijen opgeroepen escalatie te voorkomen, terwijl de Verenigde Staten, een bondgenoot van Taiwan, China “sterk” aanspoorden om terughoudend op te treden.

Eerder deze week kwam de nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te, aan de macht. Beijing ziet hem als een separatist en bestempelde zijn inauguratierede als “een bekentenis van onafhankelijkheid”.

De spanningen tussen Beijing en Taipei zijn de laatste jaren flink opgelopen, met Chinese strijdkrachten die herhaaldelijk grootschalige oefeningen rondom het eiland hebben gehouden.