Politiek

Nederland steunt Europese Commissie in verlaging beschermde status wolf

24-05-2024 14:19

Foto: Pixabay.

Redactie, TPO, 24 mei 2024 – Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie (EC) om de beschermde status van de wolf te verlagen, meldt het ANP. Demissionair minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD), zegt vrijdag akkoord te gaan, wanneer er in juni of juli over gestemd wordt.

De EC wil de status van de wolf veranderen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’.

‘Beheersbare situatie voor de wolf in Nederland’

Volgens de minister duurt het echter nog lange tijd voordat deze wijziging daadwerkelijk doorgevoerd kan worden. Het zogenaamde ‘Verdrag van Bern‘ moet hiervoor namelijk aangepast worden.

Het verdrag werd op 19 september 1979 in Bern gesloten en is bedoeld om samenwerking tussen de verdragsluitende landen te bevorderen om wilde flora en fauna en hun natuurlijke omgeving in stand te houden en om bedreigde trekkende diersoorten te beschermen.

Van der Wal streeft naar een “beheersbare situatie” voor de wolf in Nederland. Ze gelooft dat het verlagen van de beschermde status hierbij kan helpen, omdat dit op termijn “meer flexibiliteit” en “mogelijkheden” biedt om aan deze situatie te werken.

Ze benadrukt dat de wolf desondanks beschermd blijft.