Politiek

Steven van Eijck, mogelijk premierskandidaat, wordt regeringsvertegenwoordiger circulaire economie

24-05-2024 15:49

Binnenhof Den Haag, foto @TPO, Zamire Willems

Redactie, TPO, 24 mei 2024 – Steven van Eijck, wiens naam in de media circuleert als mogelijke premierskandidaat, is vrijdag benoemd tot speciaal regeringsvertegenwoordiger circulaire economie, meldt het ANP.

In deze functie is het zijn taak om de circulaire economie te bevorderen en een brug te slaan tussen de overheid en het bedrijfsleven. Het doel is om tegen 2050 een volledig hergebruik-economie te realiseren.

‘Benoeming staat los van mogelijk premierschap’

Volgens ingewijden staat zijn benoeming los van een mogelijk premierschap. De procedure om hem tot Speciaal Regeringsvertegenwoordiger te benoemen was al lange tijd aan de gang voordat hij naar voren kwam als potentiƫle premierskandidaat voor de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB.

PVV-leider Geert Wilders had aanvankelijk Ronald Plasterk op het oog, maar die trok zich begin deze week terug vanwege controversie over zijn verrijking door patentclaims op medisch onderzoek.

Van Eijck is momenteel ook kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en voorzitter van de stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN). In het kabinet Balkenende-I was hij staatssecretaris van Financiƫn namens de Lijst Pim Fortuyn.