Buitenland

IDF: ‘De aanval vond niet plaats in het humanitaire gebied Al-Mawasi’

27-05-2024 18:00

Redactie, TPO, 27 mei 2024 – Volgens het Israelisch leger (IDF) vond de luchtaanval zondag niet plaats in het humanitaire gebied Al-Mawasi, maar op een locatie buiten de zogenoemde veilige zone. Het IDF doet de bewering van Hamas af als “leugens en desinformatie” en toont op X een kaart van het gebied waar de “op inlichtingen gebaseerde precieze aanval, gericht op senior Hamas-terroristen in Tal als sultan” volgens hen plaatshad.

Zondagavond kwamen volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid “minstens 40 Palestijnen” om bij een Israëlische luchtaanval op “een kamp voor ontheemden in de zuidelijke stad Rafah”. Deze cijfers zijn afkomstig van het door de terreurorganisatie Hamas geleide ministerie.

De aanval vond plaats twee dagen nadat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een uitspraak deed, door velen wordt geïnterpreteerd als een bevel aan Israël om zijn operaties te stoppen om burgers te beschermen.

 

 

‘Legitieme doelen volgens het internationaal recht’

Het Israëlische leger verklaart dat het de aanval uitvoerde op basis van precieze inlichtingen tegen “legitieme doelen volgens het internationaal recht” en dat het twee “hooggeplaatste” Hamas-functionarissen doodde, die verantwoordelijk waren voor operaties op de Westelijke Jordaanoever, meldt Bloomberg.

 

Het gebied in het noordwesten van Rafah was overvol met tenten van mensen die vluchtten voor de aanval op de stad, waartegen de regering-Biden eerder heeft gewaarschuwd vanwege het risico voor burgers. Beelden op sociale media tonen vuur dat zich verspreid over de tenten, terwijl mensen de doden en gewonden naar buiten trekken.

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis verklaart: “Onze teams doen hun best om levens te redden,” en voegt eraan toe dat het mensen van de aanval behandelt in een veldhospitaal: “Het is van cruciaal belang om burgers te beschermen.”

Het gebied behoort niet tot de door het Israëlische leger bevolen evacuatiezones ter voorbereiding van de aanval op Rafah, het trekt veel mensen aan die vluchtten uit gevaarlijkere gebieden.

Het Israëlische leger zegt “op de hoogte” te zijn van meldingen dat burgers gewond zijn geraakt door de aanval, het vuur dat het veroorzaakte en dat het incident wordt onderzocht.

Onderhandelingen over een staakt-het-vuren stukgelopen

Israël zegt dat de operaties in Rafah zullen doorgaan totdat de enkele duizenden Hamas-strijders daar worden vernietigd of zich overgeven. Functionarissen zeggen dat zij de uitspraak van vrijdag in Den Haag interpreteren als toestemming voor de inval, zolang deze zorgvuldig wordt uitgevoerd. Ze voegen daaraan toe dat het leger gerichte aanvallen uitvoert in Rafah, ver van een volledige invasie.

De onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza zouden deze week hervat worden na een ontmoeting in Parijs tussen het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst, het hoofd van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst en de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken.

De besprekingen, gericht op de uitwisseling van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen en het bereiken van een langdurige pauze in de gevechten, zijn stukgelopen omdat Hamas erop stond dat ze tot een einde van de oorlog zouden leiden.

Israël zegt dat de oorlog alleen kan eindigen met de nederlaag van Hamas. De bemiddelaars zoeken naar een formulering, die beide partijen kunnen accepteren.

Hamas vuurt raketten af op Tel Aviv

In een uitspraak op vrijdag zei het ICJ dat “Israël onmiddellijk zijn militaire offensief en elke andere actie in het gouvernement Rafah moet stopzetten, die de Palestijnse groep in Gaza levensomstandigheden kan opleggen die haar fysieke vernietiging geheel of gedeeltelijk kunnen veroorzaken.”

De formulering van de uitspraak heeft geleid tot uiteenlopende interpretaties. Velen beschouwen het als een bevel om het offensief te stoppen, zo werd het vrijdag ook breed uitgemeten. Maar Israëlische functionarissen zeggen dat het bevel voorwaardelijk is – dat hun leger elke actie moet stopzetten die burgers zou kunnen vernietigen.

De campagne in Rafah zal “niet leiden tot de vernietiging van de Palestijnse burgerbevolking,” zei Israëls Nationale Veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi in een gezamenlijke verklaring met de juridische adviseurs van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Later zei Hanegbi op het Israëlische Channel 12: “Wat ze ons vragen is om geen genocide te plegen in Rafah. We hebben geen genocide gepleegd en we zullen geen genocide plegen.”

Tel Aviv aanvallen Zondag klonken sirenes rond Tel Aviv, waardoor bewoners naar schuilkelders gingen nadat acht raketten vanuit Rafah waren afgevuurd, aldus het Israëlisch leger. Hamas eist de verantwoordelijkheid op. Israëls luchtverdedigingssysteem onderschepte alle raketten.

Het was de eerste keer in maanden dat zo’n salvo raketten Tel Aviv bereikte, een teken, aldus militaire woordvoerders, dat Hamas nieuwe wapens vanuit Egypte naar Rafah heeft gesmokkeld. En een belangrijke reden waarom Israël vindt dat het zijn troepen daarheen moet sturen.

Veiligheidsraad

Wat de meerderheid van de ICJ ook bedoelt met zijn ’13 voor en 2 tegen-uitspraak’, lidstaten kunnen hun zaak aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voorleggen, die Israël zou kunnen bevelen zijn militaire inval in Rafah te stoppen op straffe van sancties.

Om dit te voorkomen rekent Israël op het Amerikaanse veto in de Veiligheidsraad. Echter, gezien de recente spanningen tussen premier Benjamin Netanyahu en president Joe Biden, is er bezorgdheid in Jeruzalem dat Washington niet snel te hulp zal schieten. Hoewel de VS waarschijnlijk toch een veto zal uitspreken.

De spanning met de VS, die zich heeft opgebouwd gedurende de zeven maanden durende oorlog in Gaza, is geïntensiveerd over Rafah. Ongeveer 1,4 miljoen Palestijnen schuilden in Rafah toen Israël zei dat ze moesten verhuizen naar veiligere gebieden binnen de kustenclave ter voorbereiding op de invasie.

Deze invasie richt zich op het uitschakelen van wat volgens Israël de vier resterende Hamas-bataljons daar zijn.

Humanitaire goederen 

De VS zegt dat er geen veilige plek is voor deze interne vluchtelingen om naartoe te gaan en dat de stroom van broodnodige humanitaire goederen naar Gaza opnieuw zal worden gestopt, als de Rafah-operatie doorgaat.

Bijna een miljoen Palestijnen zijn vanuit Rafah gevlucht naar delen van Gaza die ten minste gedeeltelijk zijn verwoest, velen zonder behoorlijke sanitaire voorzieningen of watervoorziening.

David Satterfield, een senior adviseur voor Gaza van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat als gevolg van de Rafah-operatie een humanitaire crisis, die aan het vertragen was, opnieuw dreigt te escaleren.

Eén van de problemen is het stopzetten van hulp uit Egypte sinds de Rafah-operatie begon. Op zondag begon een deel van die hulp Gaza binnen te komen via Israëls Kerem Shalom-overgang, aldus een woordvoerder van het Israëlische leger.

De oorlog begon op 7 oktober, nadat duizenden Hamas-leden Zuid-Israël binnentrokken, waarbij ze 1.200 mensen doodden en 250 anderen ontvoerden. De Israëlische tegenaanval heeft volgens Hamas-functionarissen, die geen onderscheid maken tussen burgers en strijders, zo’n 35.000 Gazanen gedood.

De VS en de Europese Unie beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.

Lees ook: VN-hof beveelt Israël om militaire operaties in Rafah te staken

Lees ook: ICC-aanklager wil arrestatiebevelen voor Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders