Politiek

Kamercommissie Landbouw stelt meeste debatten uit tot nieuw kabinet

29-05-2024 15:00

Illustratiefoto @freepik

Redactie, TPO, 29 mei 2024 – De Tweede Kamercommissie voor landbouw voert over de meeste onderwerpen geen debat meer tot een nieuw kabinet aantreedt. Alleen debatten over mest, ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen en Europees landbouwoverleg gaan nog door, meldt het ANP.

Dit betekent dat debatten over bijvoorbeeld beleid op het boerenerf en dieren in de veehouderij voorlopig niet doorgaan.

‘Debat met vertrekkend minister is zinloos’

“We moeten een nieuwe bewindspersoon, die denk ik niet lang op zich zal laten wachten, enigszins de gelegenheid geven om het nieuwe beleid te verdedigen in deze Kamer. Het is niet zo zinvol om tot die tijd debatten te voeren met de demissionaire minister, hoe graag ik hem hier ook ontvang”, zegt VVD-Kamerlid Thom van Campen. ”

Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) is het “absoluut oneens” met dit voorstel: “We hebben te maken met een extraparlementair kabinet. Dat betekent dat de kamer regeert, en dat we ons niets hoeven aan te trekken van wie er daar wel of niet zit.”

Bromet beschrijft het schrappen van de debatten als “alvast vakantie nemen.” Van Campen reageert dat de “extraparlementaire status” pas geldt bij het nieuwe kabinet.

Cor Pierik (BBB) steunt hem, net als de andere coalitiepartijen NSC en PVV: “Ik denk dat we geen dubbel werk moeten doen. Een debat met een minister die er over een paar weken niet meer is, is redelijk zinloos.”

Mestbeleid

Eline Vedder (CDA) wil echter dat het mestbeleid nog voor het zomerreces aan bod komt, omdat het uitrijdseizoen voor mest op 1 september eindigt. “Dus voor de mestcrisis is de timing heel relevant.”

De coalitiepartijen gaan daar niet in mee, maar staan er wel voor open om voor de zomer een mestdebat te voeren, mits er dan een nieuwe landbouwminister is.