Binnenland

Toch geen volledige vrijstelling bestrijdingsmiddel kersentelers

29-05-2024 15:45

Kersen, foto @John Flesher/AP

Redactie, TPO, 29 mei 2024 – Er komt dit jaar geen volledige vrijstelling voor kersentelers voor het gebruik van het bestrijdingsmiddel Exirel. De Tweede Kamer verwierp dinsdag twee moties waarin de regering werd gevraagd om dit alsnog te regelen, meldt het ANP.

Hierdoor blijft de regel van kracht dat kersentelers Exirel alleen mogen gebruiken, als zij dat in de afgelopen twee jaar niet hebben gedaan.

Belangrijke beperking in de voorwaarden

Eerder leek het erop dat demissionair minister van Landbouw Piet Adema (CU) had besloten dit jaar helemaal geen vrijstelling te geven voor het gebruik van Exirel en het biologische Tracer in de kersenteelt. In april vroeg de Tweede Kamer de minister om voor beide middelen tegen de suzukifruitvlieg een vrijstelling te geven.

Begin deze maand liet de minister weten dat hij nog één keer een tijdelijke vrijstelling zou geven voor beide bestrijdingsmiddelen.

Echter, Adema vermeldde niet dat er een belangrijke beperking in de voorwaarden zat: middelen op basis van cyantraniliprole, zoals Exirel, mogen in de afgelopen twee jaar niet zijn gebruikt op hetzelfde perceel.

Moties om restrictie te schrappen verworpen

Nadat BBB-leider Caroline van der Plas van deze restrictie hoorde, stelde ze schriftelijke vragen aan Adema. De minister reageerde dat deze voorwaarde voortkomt uit het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Zowel PVV als BBB dienden vorige week moties in om de restrictie te schrappen, maar bij de stemmingen dinsdag kregen beide moties slechts 51 van de 150 stemmen, enkel gesteund door PVV, BBB, FVD, SGP en JA21.

Lees ook: Adema staat kersentelers toe bestrijdingsmiddelen te blijven gebruiken