Redactie, TPO, 30 mei 2024 – De artikel 7-procedure werd eind 2017 gestart als reactie op gerechtelijke hervormingen door de toenmalige regering onder leiding van de nationalistische, conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), meldt het RD. De Europese Commissie vreesde destijds dat deze hervormingen de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht in gevaar zouden brengen.
Op 6 mei kondigde de Commissie al aan dat ze de procedure wilde stopzetten, nadat alle EU-lidstaten hiermee hadden ingestemd. De nieuwe pro-Europese regering van voormalig EU-kopstuk Donald Tusk heeft de rechtsstaat volgens Brussel voldoende versterkt, waardoor de noodzaak voor de strafprocedure is weggevallen.
Ondertussen blijft de artikel 7-procedure tegen Hongarije, die in 2018 werd gestart, nog steeds van kracht.
De artikel 7-procedure is een strafmaatregel van de Europese Unie, ontworpen om lidstaten die de fundamentele waarden van de EU niet naleven, tot de orde te roepen. Deze waarden omvatten onder andere het respecteren van de rechtsstaat, democratie en mensenrechten. Bij vermeende schendingen kan de Europese Commissie de artikel 7-procedure starten. Tot nu toe is deze procedure alleen toegepast bij Polen (2017-2024) en Hongarije (sinds 2018).
In de eerste fase van de procedure geeft de Europese Raad aanbevelingen aan de betrokken lidstaat, zodat deze de nodige maatregelen kan nemen om de fundamentele waarden te herstellen. In de tweede fase kan de Raad unaniem besluiten om bijvoorbeeld het stemrecht van de lidstaat in de Raad van de EU op te schorten.
Deze procedure is bedoeld als een ernstig middel om ervoor te zorgen dat alle lidstaten zich houden aan de kernwaarden van de Europese Unie, en kan aanzienlijke politieke gevolgen hebben voor de betrokken landen.