Binnenland

FNV eist namens UvA-medewerkers onderzoek naar ‘omstreden’ samenwerkingen

30-05-2024 16:23

Pro-Palestijns protest bij UvA, 7 mei 2024, AP Photo/Aleksandar Furtula

Vakbond FNV gaat namens medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in gesprek met het college van bestuur van de onderwijsinstelling over samenwerkingen met ‘omstreden’ buitenlandse instellingen en het demonstratierecht.

 

Redactie, TPO, 30 mei 2024 – Volgens FNV-bestuurder David Schreuders moet de universiteit een plek zijn waar de academische gemeenschap vrijelijk meningen en kennis kan uitwisselen. Hij benadrukt dat deze vrijheid recentelijk onder druk is komen te staan door incidenten van geweld en ervaren onveiligheid, meldt het ANP.

Medewerkers van de UvA eisen volgens de FNV een onafhankelijk onderzoek naar samenwerkingen met “buitenlandse instellingen die mogelijk medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen of schendingen van het internationaal recht”.

Uit een raadpleging van FNV-leden op de universiteit blijkt dat een overgrote meerderheid deze eis steunt. De leden vinden dat de UvA de banden moet verbreken met instellingen, organisaties en bedrijven die medeplichtig zijn, zodat werknemers niet direct of indirect hoeven bij te dragen aan schendingen van het recht.