Buitenland

IDF: ‘Operatie in Jabalia beëindigd, ruim 10 kilometer aan tunnels vernietigd’

31-05-2024 15:02

IDF
IDF

Het Israëlisch defensieleger (IDF) bevestigt dat ze de gevechtsoperatie in de omgeving van Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, hebben afgerond. Militairen zijn teruggetrokken na de vernietiging van meer dan 10 kilometer aan tunnels.

 

Redactie, TPO, 31 mei 2024 – In een bericht op X geeft het IDF een opsomming van wat het leger tijdens deze operatie onder meer heeft bereikt. Zo hebben de militairen de lichamen van zeven gijzelaars gevonden en honderden Hamas-terroristen tijdens intense gevechten van dichtbij gedood.

Ook zijn er grote hoeveelheden wapens, raketlanceringsbasissen en lanceerinrichtingen in beslag genomen en geneutraliseerd.

De terreurorganisatie Hamas heeft volgens het IDF “een civiel gebied omgevormd tot een versterkt gevechtscomplex”. In dit deel van Gaza vonden ruim twee weken lang zware gevechten plaats, Palestijnse media melden dat de schade in Jabalia enorm is.

 

Operaties elders in de Gazastrook

Israëlische militairen hadden Jabalia eerder ingenomen en zijn daarna weer vertrokken. De nu teruggetrokken militairen bereiden zich voor op operaties elders in de Gazastrook. De IDF voert een offensief uit in Rafah, in het zuiden van Gaza, vooral in het stadscentrum.

Volgens lokale, door Hamas gecontroleerde autoriteiten zijn er in Gaza sinds 7 oktober meer dan 36.000 doden gevallen.

Lees ook: IDF: ‘De aanval vond niet plaats in het humanitaire gebied Al-Mawasi’