Buitenland

Neergestoken agent in kritieke toestand na terreurdaad in Mannheim

31-05-2024 22:37

Mes
Shutterstock.

Artsen vechten voor het leven van de agent die vrijdag in Mannheim is neergestoken. De dader, een nog onbekende jongeman met bril en volle baard, viel eerst islamcriticus Michael Stürzenberger aan om vervolgens meerdere keren op de agent in te steken. Hij zou minstens twee steekwonden in zijn hoofd hebben opgelopen.

 

Zamire Willems, TPO, 31 mei 2024 – Op een video die rondgaat op social media is de dader, die een groot mes vasthoudt, goed te zien. Eerst valt hij de islamcriticus Michael Stürzenberger (59) aan met een mes. Stürzenberger was in Mannheim om te spreken op een bijeenkomst van burgerbeweging Pax Europa (BPE), meldt de Duitse krant Bild.

Een man met capuchon komt tussenbeide. Hij trekt de dader tegen de grond en houdt hem stevig vast, maar de dader weet zich te bevrijden. Vervolgens probeert een medewerker van Stürzenberger in te grijpen en komt ook de agent tussenbeide, die door de chaotische situatie niet direct kan vaststellen wie de dader en wie het slachtoffer is.

Hierdoor trekt de agent de medewerker, die volgens Bild een beveiligingsman van BPE zou zijn, op de grond en houdt hem met zijn knie tegen de grond gedrukt. Op dat moment wordt de agent van achteren aangevallen door de dader, die op zeer gewelddadige wijze op hem begint in te steken.

De video toont beelden waar de agent meermaals in zijn hoofd, nek en rug wordt gestoken, waarna een andere agent de dader neerschiet. Na de aanval grijpt de agent meteen naar zijn hoofd. Hij zou met een traumahelikopter naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

ATTENTIE: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

 

‘Dit was geen aanval, maar een terreurdaad’

Stefanie Kizina, penningmeester van BPE: “Dit was geen aanval, maar een terreurdaad. De aanval vond plaats voordat de gebeurtenis zelfs maar begon, wat ruim van tevoren gepland moet zijn. Kritiek op religie moet worden toegestaan, het is een kernelement van de Europese Verlichting!”

Het heeft er veel van weg dat de aanval specifiek op Stürzenberger was gericht, al heeft de politie hierover nog geen verklaring naar buiten gebracht. Bij zijn standplaats wapperden een Duitse en een Israëlische vlag en een bord met ‘Stop de politieke islam!’ Volgens Kizina is de islamcriticus in zijn been en gezicht gestoken en moest hij een spoedoperatie ondergaan. Voor zover bekend is hij niet in levensgevaar.

Michael Stürzenberger

Stürzenberger wordt beschouwd als een politiek activist die kritisch is tegenover de islam en zelfs als anti-islam wordt gezien. Hij was perswoordvoerder van de CSU in München en voorzitter van de inmiddels opgeheven kleine partij ‘Die Freiheit’.

Hij is de auteur van een anti-islamblog en lid van de burgerbeweging Pax Europa, ook wel bekend als Citizens’ Movement Pax Europa. De aanval vond plaats tijdens een bijeenkomst georganiseerd door deze organisatie.

De islamcriticus verwierf landelijke bekendheid door een burgerinitiatief tegen de bouw van een moskee in München. Hij is twee keer wettelijk veroordeeld: één keer voor het beledigen van een politieagent en één keer voor het aanzetten tot haat en het kleineren van religieuze leringen, aldus Bild.

Kort voor de aanval streamde Stürzenberger live onderstaande video, opgenomen bij de standplaats van BPE:

Geweldsgolf in Duitsland

Duitsland gaat momenteel gebukt onder een geweldsgolf tegen politici uit zowel het politiek linkse- als rechtse kamp. Nu is Michael Stürzenberger dan misschien geen politicus, de ‘terreurdaad’ past wel in het huidige klimaat van gewelddadige incidenten en groeiende agressie tegen politici en andersdenkenden.

De Duitse minister van Justitie Marco Buschmann pleitte eerder deze maand voor hardere straffen, ondanks dat het zijns inziens niet zal lukken “om het sociale probleem van een algehele verharding van het politieke debat, met alleen de strafwet op te lossen”.

Lees ook: Duitse minister van Justitie: ‘Hardere straffer als reactie op politiek geweld onvoldoende’

Lees ook: Meerdere gewonden in Mannheim bij aanval met mes, waaronder islamcriticus en agent

Lees ook: Mannheim: man die islamcriticus en agent neerstak blijkt 25-jarige Afghaan