Buitenland

Mannheim: man die islamcriticus en agent neerstak blijkt 25-jarige Afghaan

01-06-2024 10:35

Foto Pixabay

De man die vrijdag in het Duitse Mannheim met een mes instak op islamcriticus Michael Stürzenberger en daarbij een toegesnelde agent levensgevaarlijk verwondde, blijkt een 25-jarige Afghaan te zijn. Volgens verschillende Duitse media is de man in 2013 naar Duitsland gekomen en is hij in het bezit van een geldige verblijfsvergunning.

 

Zamire Willems, TPO, 1 juni 2024 – De vermoedelijke dader, Sulaiman A., zou voor het laatst hebben gewoond in Heppenheim in de Duitse deelstaat Hessen,  zo’n 30 kilometer ten noordoosten van Mannheim.

De politie heeft vrijdagvond zijn appartement, gelegen in de wijk Bergstrasse, doorzocht. Hij is voor zover bekend tot nu toe niet bekend bij de veiligheidsdienst.

De identificatie van de man bleek niet zo eenvoudig, omdat hij geen identiteitsdocumenten of persoonlijke bezittingen bij zich had. Na te zijn neergeschoten door de politie is hij naar het ziekenhuis gebracht.

‘Vermoedelijk ​islamistische daad’

Het motief voor de terreurdaad, waarbij in totaal zeven personen gewond raakten, wordt nog onderzocht. De zogenoemde Staatsrecherche (LKA) verklaart aan Duitse media dat veel vragen vooralsnog onbeantwoord zijn, zoals vragen over de herkomst van het mes en of het om een gepland misdrijf ging of een spontane aanval betrof.

Holger Schmidt, een Duitse journalist en terrorisme-expert, acht het waarschijnlijk dat het om een vermoedelijk ​islamistische daad gaat. “Dat is speculatie, maar speculatie die voor de hand ligt”, zegt Schmidt.

 

Bron videofragment: Tagesschau, 31 mei 2024

Agent in levensgevaar

Michael Stürzenberger, in het verleden al vaker bedreigd vanwege zijn kritiek op de islam, plaatste vrijdagavond een bericht op Telegram, dat de twee en een half uur durende spoedoperatie goed is verlopen. Hij liep steekwonden op in zijn gezicht en been, maar was voor zover bekend niet in levensgevaar.

Het laatste nieuws over de zwaargewonde agent is dat de artsen nog steeds voor zijn leven vechten.

Lees ook: Neergestoken agent in kritieke toestand na terreurdaad in Mannheim