Buitenland

Britten plannen gedwongen uitzetting asielzoekers naar Rwanda op 23 juli

03-06-2024 16:12

Rishi Sunak
Britse premier Rishi Sunak. Bloomberg.

De Britse regering wil op 23 juli beginnen met de gedwongen uitzetting van asielzoekers naar Rwanda. Dit is de tweede poging van Londen om dit plan uit te voeren. Met het oog op de uitslag van de parlementsverkiezingen van 4 juli blijft het echter onzeker of deze poging zal slagen.

 

Redactie, TPO, 3 juni 2024 –  Het controversiële plan is een belangrijk onderdeel van premier Rishi Sunaks strategie om illegale immigratie terug te dringen. De regering wil de uitvoering van het plan enkele weken na de parlementsverkiezingen starten.

De Conservatieve Partij van Sunak staat echter slecht in de peilingen. De oppositiepartij Labour, die naar verwachting de grootste zal worden, heeft beloofd het Rwanda-plan onmiddellijk af te schaffen als ze aan de macht komt.

Britse regering verklaart Rwanda tot veilig land

Juridische tegenslagen hebben de uitvoering van het plan tot nu toe verhinderd. Ook nu proberen verschillende organisaties de uitzettingen via de rechter tegen te houden. De datum van 23 juli wordt genoemd in documenten, die door advocaten van de regering in een lopende rechtszaak zijn ingediend.

De eerste geplande uitzettingen in juni 2022 werden op het laatste moment tegengehouden. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verhinderde de uitzettingen door te oordelen dat Rwanda geen veilig land is om migranten naar uit te zetten. Als reactie hierop verklaarde de Britse regering Rwanda tot een veilig land.

Lees ook: VK begonnen met uitvoering Rwandaplan: eerste asielzoekers vastgezet voor uitzetting