Buitenland

Belgische partijen bewegen richting verdere opsplitsing België

05-06-2024 14:41

Bart de Wever.

De kans op een verdere opsplitsing van België in een Vlaams en Franstalig deel lijkt toegenomen nu de Belgische verkiezingen aanstaande zondag naderen. Deze mogelijkheid wordt steeds reëler door uitspraken en posities van diverse politieke leiders en partijen, die betrokken zijn bij het verkiezingsdebat.

 

Redactie, TPO, 5 juni 2024 – Tijdens het laatste verkiezingsdebat gaf de huidige premier, Alexander De Croo (Open Vld), aan dat hij zou kunnen leven met Bart De Wever als toekomstig premier. De Wever, burgemeester van Antwerpen en leider van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), is een groot voorstander van verdere opdeling.

Daarnaast hebben de Franstalige liberale partij MR en de Franstalige centrumrechtse partij Les Engagés ook aangegeven voorstander te zijn van een verdere opdeling van België.

België heeft sinds 1970 al zes staatshervormingen doorgemaakt, waarbij steeds meer bevoegdheden, zoals kinderbijslag en buitenlandse handel, zijn overgeheveld naar de gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Roep om een zevende staatshervorming

Voorstanders van verdere opsplitsing willen nu ook werkloosheidsuitkeringen gewestelijk maken en pleiten daarom voor een zevende staatshervorming na de komende verkiezingen. Dit zou een volgende stap kunnen zijn in de geleidelijke opsplitsing van het land.

Premier Alexander De Croo staat open voor verdere staatshervormingen, maar maakt wel een voorbehoud. Hij benadrukte dat hij geen hervormingen wil die het land jarenlang stilleggen.

“Als het is om ons land sterker te maken: ja. Als het is om ons land in twee te knippen: nee,” zei hij dinsdagavond in een televisiedebat. Dit toont aan dat, hoewel hij geen volledige opsplitsing wil, hij een kleine volgende stap niet uitsluit, volgens analisten.

Verdere opsplitsing complex

De Belgische nationale regeringen bestaan meestal uit complexe coalities van verschillende partijen, zowel Nederlandstalige als Franstalige. In deze coalities worden vaak vergaande concessies gedaan.

Een staatshervorming doorvoeren is bijzonder ingewikkeld, aangezien er goedkeuring nodig is van 100 van de 150 Kamerleden. Dit benadrukt de complexiteit en de uitdaging van verdere opsplitsing, vooral met de verkiezingen in zicht.

Om zondag te kunnen stemmen, moeten de Belgen allemaal in hun eigen gemeente blijven, aangezien België stemplicht heeft. De overheid probeert daarom verkiezingen zoveel mogelijk te combineren.

De nationale verkiezingen vinden gelijktijdig plaats met de Europese verkiezingen. Daarnaast zijn er op zondag ook verkiezingen voor de drie gewesten: Vlaanderen, Brussel en Wallonië.