Binnenland

TNO ontwikkelt innovatieve methode voor monitoring onderzeese infrastructuur

06-06-2024 11:37

Containerschip
Shutterstock.

Onderzoeksinstituut TNO ontwikkelt een innovatieve methode om activiteiten rond onderzeese kabels en pijpleidingen te monitoren. Inactieve glasvezels in glasvezelkabels (dark fibers) fungeren hierbij als sensoren, gezien ze trillingen van bijvoorbeeld onderzeese aardbevingen, geluid van zeedieren of schepen kunnen detecteren en lokaliseren.

 

Redactie, TPO, 6 juni 2024 – “Met deze methode kan een groot gebied langs kabels en pijpleidingen worden gemonitord om schade, al dan niet opzettelijk toegebracht, te voorkomen,” aldus TNO.

Dark fibers kunnen trillingen detecteren en lokaliseren door een apparaat aan de uiteinden van de kabels te koppelen, dat laserlicht door de glasvezel stuurt om de trillingen waar te nemen.  Een algoritme onderscheidt vervolgens de verschillende soorten geluid.

Nord Stream pijpleidingen

Twee jaar geleden werden breuken ontdekt in gaspijpleidingen op de bodem van de Oostzee, veroorzaakt door ontploffingen die gas uit de belangrijke Nord Stream 1 en Nord Stream 2 leidingen lieten ontsnappen.

De verantwoordelijken voor deze sabotage zijn nog steeds onbekend, hoewel aanvankelijk verdenkingen naar Rusland gingen, dat elke betrokkenheid ontkende.

De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, gebruikt glasvezel al langer om onder andere aardbevingen te detecteren. De gebeurtenis in de Oostzee vormde aanleiding voor TNO om verder onderzoek te doen naar de detectiemogelijkheden van schepen in de buurt van onderzeese infrastructuur.

Veiligheid in de Noordzee

“We vroegen ons naar aanleiding van de aanslag op de Nord Stream pijpleidingen af of we met onze aanpak ook schepen konden detecteren die zich in de buurt bevinden van infrastructuur op of net onder de zeebodem. Onze testen wezen uit dat dit inderdaad het geval is. Door middel van dark fibers bleken we in staat om scheepsbewegingen rond zeekabels in kaart te brengen. Deze techniek kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in de Noordzee”, aldus geoloog en geofysicus Vincent Vandeweijer van GDN.

De methode vereist nog enige verfijning, aldus een woordvoerder van TNO. Zodra deze optimalisatie is voltooid, is het aan de markt om de technologie te implementeren en toe te passen.