Buitenland

Wereldleiders roepen Hamas op voorstel te accepteren en gijzelaars vrij te laten

06-06-2024 14:16

CIDI campagne 'ontvoerd door Hamas'

De leiders van landen met burgers die in Gaza worden gegijzeld, dringen er bij de terreurorganisatie Hamas op aan om in te stemmen met het Israëlische voorstel dat vrijdag door de Amerikaanse president Joe Biden werd aangekondigd.

 

Redactie, TPO, 6 juni 2024 – “Er is geen tijd te verliezen,” zeggen de wereldleiders in een gezamenlijke verklaring. “We roepen Hamas op om dit akkoord, dat Israël bereid is uit te voeren, te sluiten en het proces van vrijlating van onze burgers te beginnen”, meldt The Times of Israël.

Volgens de verklaring zou het voorstel “leiden tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de wederopbouw van Gaza, samen met veiligheidsgaranties voor zowel Israëli’s als Palestijnen, en mogelijkheden voor duurzame vrede op de lange termijn en een tweestatenoplossing.”

“Hamas zou voorstel hebben afgewezen’

“Het is tijd dat de oorlog eindigt en dit akkoord is het noodzakelijke beginpunt,” benadrukt de boodschap, ondertekend door de leiders van de Verenigde Staten, Argentinië, Oostenrijk, Brazilië, Bulgarije, Canada, Colombia, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

Eerder vandaag meldde het Saoedische nieuwsmedium Asharq dat Hamas een memo heeft verspreid, waarin het voorstel is afgewezen. Israël heeft echter nog geen formeel antwoord ontvangen.