Binnenland

Vaste huurcontracten voor onbepaalde tijd worden per 1 Juli 2024 de norm

07-06-2024 11:15

Illustratiefoto @Pixabay

Door invoering van de ‘Wet vaste huurcontracten’ zijn vaste huurcontracten per 1 juli 2024 de norm. Deze wet biedt huurders meer zekerheid over hun woonsituatie. Voor bepaalde groepen, zoals studenten, blijven huurcontracten van bepaalde duur wel mogelijk.

 

Redactie, TPO, 7 juni 2024 – Deze uitzonderingen worden geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Tot 1 juli is het nog toegestaan om tijdelijke huurcontracten af te sluiten, die automatisch eindigen na de afgesproken periode. Bij afloop van zo’n contract zijn er twee opties: de huurder verhuist of de verhuurder biedt de huurder een nieuw huurcontract aan, ditmaal voor onbepaalde tijd.

Huurcontracten voor onbepaalde tijd

Vanaf 1 juli 2024 mogen alleen nog vaste huurcontracten worden afgesloten. Alle nieuwe huurcontracten die vanaf die datum worden aangegaan, zullen voor onbepaalde tijd zijn.

Bestaande, tijdelijke huurcontracten van bepaalde duur, die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten, blijven echter geldig en eindigen automatisch na de afgesproken periode. Als een dergelijk contract wordt verlengd, gebeurt dit voor onbepaalde tijd.

Uitzonderingen

Hoewel de nieuwe wet vaste huurcontracten voorschrijft, zijn er enkele uitzonderingen. Specifieke groepen huurders, zoals studenten of urgent woningzoekenden, kunnen nog steeds huurcontracten voor bepaalde tijd krijgen.

Vanaf 1 juli 2024 kunnen zij een huurcontract voor maximaal twee jaar krijgen. Daarnaast blijven enkele bestaande regelingen, zoals huren onder de Leegstandswet, van kracht na de invoering van de Wet vaste huurcontracten.