Buitenland

Macron gelooft dat de Fransen tijdens de aanstaande verkiezingen ‘de goede keuze maken’

10-06-2024 10:47

De Franse president Emmanuel Macron.

De Franse president Emmanuel Macron heeft naar eigen zeggen vertrouwen in de keuze van de Franse kiezers bij de naderende verkiezingen. Zondagavond kondigde hij nieuwe verkiezingen aan na de grote overwinning van de rechtse oppositiepartij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen bij de Europese verkiezingen.

 

Redactie, TPO, 10 juni 2024 – Rechtse partijen, inclusief RN, behaalden samen ongeveer 38 procent van de stemmen, terwijl linkse partijen, waaronder de socialistische PS en de radicale La France Insoumise (LFI), samen 32,65 procent van de stemmen vergaarden, meldt het ANP.

Marine Le Pen verklaarde direct dat “we bereid zijn te regeren als de Fransen ons vertrouwen geven”. Jordan Bardella, de winnaar van de Europese parlementsverkiezingen namens RN, zegt dat ze “bereid zijn een nieuwe meerderheid op te bouwen” en nodigde anderen uit om hieraan deel te nemen.

De 28-jarige Bardella zou namens de RN premier moeten worden als na de verkiezingen van 30 juni en 7 juli blijkt dat RN en eventuele bondgenoten een meerderheid behalen.

‘Macron neemt een gok’

Franse media stellen dat Macron erop gokt dat deze meerderheid er niet zal komen. In eerdere verkiezingen verloren de partijen van Marine Le Pen en voorheen die van haar vader Jean-Marie Le Pen vaak in de tweede rondes door de samenwerking van hun tegenstanders.

De eerste secretaris van de PS, Olivier Faure, en LFI-politicus Fran├žois Ruffin riepen maandag al op tot een gezamenlijk links front tegen RN.

Verenigd links front

De oproep tot een verenigd links front illustreert de noodzaak voor samenwerking onder de linkse partijen om een sterkere tegenmacht te vormen tegen de opkomst van RN. Met de politieke spanning die oploopt, zullen de komende weken cruciaal zijn voor de richting die Frankrijk zal kiezen.

Macron’s vertrouwen in de goede keuze van de Fransen zal de basis vormen voor zijn strategie om een meerderheid voor RN te voorkomen en de koers van zijn beleid voort te zetten.