Politiek

Kabinet-Schoof krijgt drie compleet nieuwe ministeries

12-06-2024 11:35

Geert Wilders Foto @Sem Van Der Wal/AFP/Getty Images

Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries: een ministerie van Asiel en Migratie (PVV), Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (BBB) en Klimaat en Groene Groei (VVD). Dat blijkt uit de verdeling van de ministersposten die Bureau Woordvoering Kabinetsformatie woensdag heeft gedeeld.

 

Redactie, TPO, 12 juni 2024 – Eerder leek het erop dat voor deze posten ministers zonder portefeuille zouden komen op respectievelijk Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, meldt het ANP.

In tegenstelling tot het kabinet-Rutte IV, dat zeven van dergelijke ministers had, zal het kabinet-Schoof nog maar één minister zonder eigen departement hebben: de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (PVV).

Bezuinigingen ambtenarij

De komst van deze drie nieuwe departementen is opmerkelijk, gezien de nieuwe coalitie van plan is stevig te bezuinigen op de ambtenarij. Het oprichten van een nieuw departement brengt juist kosten met zich mee en vraagt tijd van ambtenaren, wat deels ten koste kan gaan van de uitvoering van nieuwe plannen.

De locaties waar deze nieuwe ministeries zullen worden ondergebracht, zijn nog niet duidelijk. Naar verwachting zullen ze deels gevestigd blijven in de gebouwen van ministeries, die momenteel deze onderwerpen behandelen.

Verdeling kabinetsposten

De verdeling van de kabinetsposten, zoals afgesproken in het overleg tussen formateur Richard van Zwol, kandidaat minister-president Dick Schoof en de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC, BBB.