Redactie, TPO, 13 juni 2024 – In een brief aan de Tweede Kamer donderdag legt Van der Wal uit dat provincies en natuurbeheerders hiermee maatregelen kunnen nemen in en rond natuurgebieden.
Daarnaast komt er een nationaal expertisecentrum voor natuurbrandbeheersing en wordt er samengewerkt aan een nationaal convenant en een Landelijk Crisisplan Natuurbrand.
Het risico op grote natuurbranden in Nederland neemt toe door het veranderende klimaat. Natuurgebieden zijn nauw verweven met woon-, werk- en recreatiegebieden, waardoor natuurbranden aanzienlijke schade en impact kunnen hebben.
Naast het gevaar voor mensenlevens, kunnen natuurbranden de biodiversiteit, ecosystemen en infrastructuur ernstig beschadigen.
Klimaatverandering en weersextremen leiden tot langere periodes van droogte en hitte, wat de kwetsbare natuur verder verzwakt. Dit verhoogt de ontvlambaarheid van vegetatie en de kans op onbeheersbare natuurbranden.
Ook vergrassing, verzuring en bodemverontreiniging dragen bij aan de aanwezigheid van makkelijk ontvlambare vegetatie in natuurgebieden, aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Het ministerie werkt samen met provincies, gemeenten, natuurorganisaties, veiligheidsregio’s en andere partijen aan een samenhangende aanpak voor natuurbrandbeheersing. Het doel is om natuurgebieden brandveiliger te maken en kennis, expertise en innovatie te bevorderen om natuurbranden te voorkomen en bestrijden.
Er wordt gewerkt aan een nationaal convenant natuurbrandbeheersing, waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van rollen, taken en verantwoordelijkheden.
Daarnaast zal een nationaal expertisecentrum de betrokken organisaties ondersteunen bij het uitvoeren van maatregelen. Er wordt ook gekeken naar verdere juridische borging van deze afspraken.
De 70 miljoen euro die beschikbaar wordt gesteld om natuurbeheerders financieel te ondersteunen bij preventieve en beheersmaatregelen, omvat het planten van meer loofbomen, compartimentering, vernatting, vegetatiebeheer, verbetering van de bereikbaarheid voor hulpdiensten en het verbeteren van de bluswatervoorzieningen.
Deze maatregelen zullen bijdragen aan een vitalere natuur, waardoor natuurbranden minder frequent en minder destructief zullen zijn.