Buitenland

Woordvoerder Hamas: ‘We weten niet hoeveel gijzelaars er nog in leven zijn’

14-06-2024 17:26

Een poster van de Israelische-Amerikaanse gijzelaar Hersh Goldberg-Polin bij een herdenkingsplaats voor het Supernova Muziekfestival in Zuid-Israel bij de grens met Gaza waar hij 7 oktober 2023 werd ontvoerd door Hamas. AP Photo/Maya Alleruzzo

Hamas weet niet hoeveel van de ongeveer 120 gijzelaars, die volgens Israël nog in Gaza zijn, nog in leven zijn. Dit zegt een woordvoerder van de terroristenorganisatie in een interview dat donderdag is uitgezonden.

 

Redactie, TPO, 14 juni 2024 – De terugkeer van de gijzelaars die bij de door Hamas geleide barbaarse aanvallen op 7 oktober werden ontvoerd, is een centraal onderdeel van het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren, dat de oorlog in Gaza zou kunnen beëindigen.

Amerikaanse, Egyptische en Qatarese bemiddelaars werken aan het overbruggen van de kloof tussen Israël en Hamas over dit plan. Israël heeft verklaard dat minstens een derde van de overgebleven gijzelaars is overleden.

Osama Hamdan, de woordvoerder van de terreurorganisatie Hamas, werd door een CNN-verslaggever in Beiroet gevraagd hoeveel van de gijzelaars, die door Hamas en andere groepen worden vastgehouden, nog in leven zijn. Het is overigens niet duidelijk wanneer het interview is afgenomen, meldt The New York Times.

Hamdan antwoordt dat noch hij, noch iemand anders in de leiding van de militante organisatie dat weet: “Ik heb daar geen idee van, niemand heeft daar enig idee van.”

Kritiek aanpak Netanyahu

Het lot van de gijzelaars is een politiek vraagstuk geworden in Israël, waar premier Benjamin Netanyahu toenemende kritiek krijgt op zijn aanpak van de oorlog in Gaza. Netanyahu heeft gezworen de oorlog voort te zetten totdat Hamas is vernietigd.

De premier wordt bovendien geconfronteerd met internationale oproepen van bondgenoten om Palestijnse burgers te beschermen, meer hulp te bieden en de overgebleven gijzelaars te redden.

Afgelopen zaterdag bevrijdde Israël vier gijzelaars na acht maanden gevangenschap tijdens een missie in centraal Gaza, waarbij tientallen Palestijnen omkwamen. In november, tijdens het enige staakt-het-vuren van de oorlog, werden 105 gijzelaars vrijgelaten door Palestijnse groepen.

Staakt-het-vuren voorstel

Volgens de voorwaarden van het laatste voorstel voor een staakt-het-vuren zouden gijzelaars in drie fasen worden vrijgelaten. In de eerste fase zouden vrouwen en oudere mensen worden vrijgelaten, vervolgens zouden Israëlische troepen zich terugtrekken uit bewoonde gebieden van Gaza, gevolgd door het vrijlaten van honderden Palestijnse gevangenen door Israël.

Tijdens de tweede fase zouden alle resterende Israëlische gijzelaars die nog in leven zijn, worden vrijgelaten. In de laatste fase zouden de stoffelijke resten van de overleden gijzelaars worden uitgewisseld. Het gebrek aan duidelijkheid over het lot van de gijzelaars zou de al uitdagende onderhandelingen verder kunnen bemoeilijken.

Hamdan wordt tijdens het interview gevraagd waarom Hamas het voorstel, dat wordt gesteund door de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, nog niet heeft geaccepteerd. Hij zegt dat het een “positieve stap” is, maar dat ze “de feiten ter plaatse” willen zien over wat Israël zou toezeggen.

De woordvoerder van Hamas benadrukt dat Israël duidelijk zou moeten maken dat het zich volledig terugtrekt uit de Gazastrook, en de Palestijnen hun eigen toekomst zou laten bepalen.

‘Sommige aanpassingen tegenvoorstel Hamas onaanvaardbaar’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony  Blinken verklaarde woensdag dat sommige veranderingen die Hamas heeft voorgesteld in een tegenvoorstel, zoals dinsdag gepresenteerd, onaanvaardbaar zijn. Dat suggereert dat de partijen nog ver uit elkaar liggen.

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de VS, zei donderdag dat de regering-Biden met andere bemiddelaars samenwerkte om “de resterende kloof te overbruggen” om een akkoord te bereiken voor een wapenstilstand.