Binnenland

Gemeenten en organisaties willen maatregelen tegen opgevoerde fatbikes

18-06-2024 10:02

ambulance
Mauvries / Shutterstock.com

Zo’n vijftig gemeenten en meerdere organisaties roepen via een petitie de Tweede Kamer op in te grijpen tegen opgevoerde fatbikes. Ze vinden dat deze snelle fatbikes op steeds meer plekken voor grote verkeersveiligheidsproblemen zorgen.

 

Redactie, TPO, 18 juni 2024 – Onder de initiatiefnemers bevinden zich wethouders van Amersfoort, Amsterdam en Haarlem, artsen en een vertegenwoordiger van de Fietsersbond. Dinsdag overhandigen ze de petitie aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat, meldt het ANP.

De petitie is mede ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen. Deze organisaties hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) gevraagd om extra maatregelen tegen de snelle fatbikes, gezien de grote risico’s die deze voertuigen, vooral wanneer ze bestuurd worden door jonge mensen, met zich meebrengen.

Oproep tot verbod en onderzoek

De ondertekenaars pleiten voor een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes. Daarnaast vragen ze om een onderzoek naar de invoering van een minimumleeftijd voor het gebruik van deze snelle fietsen en een landelijke campagne om ouders en kinderen bewust te maken van de gevaren van opgevoerde fietsen.

De petitie benadrukt dat jonge kinderen niet in staat zijn de risico’s van het rijden met snelheden van 40 tot 50 kilometer per uur te overzien, wat levenslange gevolgen kan hebben.

Bovendien kunnen de financiële gevolgen voor ouders desastreus zijn, omdat berijders van opgevoerde fatbikes onverzekerd zijn en daardoor kunnen opdraaien voor ziekenhuiskosten en schadevergoedingen.

Alarmerende ongevallencijfers

Volgens recente cijfers van VeiligheidNL zijn meer dan de helft van de slachtoffers van ongevallen met fatbikes kinderen tussen de 10 en 14 jaar, waarbij een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt.

Deze statistieken onderstrepen de urgentie van maatregelen om kinderen en andere weggebruikers te beschermen tegen de risico’s van opgevoerde fatbikes.

De opstellers van de petitie benadrukken dat de tijd dringt om in te grijpen. Ze roepen de overheid op om snel maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de gevaren van opgevoerde fatbikes aan te pakken, zodat kinderen en alle andere weggebruikers beter beschermd worden.