Politiek

Beoogd onderwijsminister Eppo Bruins wil internationalisering onderwijs terugdringen

20-06-2024 16:54

Eppo Bruins. Foto @still YouTube video CU

Het verminderen van de “doorgeschoten internationalisering” op universiteiten en hogescholen wordt één van de belangrijkste prioriteiten van aankomend onderwijsminister Eppo Bruins. Deze internationalisering zorgt volgens hem voor een enorme druk op het systeem, docenten en de rijksbegroting.

 

Redactie, TPO, 20 juni 2024 – Bruins, die namens NSC de nieuwe onderwijsminister wordt, zei dit donderdag tijdens een hoorzitting van kabinetsleden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer.

Bruins’ voorganger, Robbert Dijkgraaf (D66), heeft al een wetsvoorstel ingediend om te voorkomen dat studies zomaar in het Engels worden aangeboden. Bruins is van plan dit beleid voort te zetten:

“Want Nederlands als taal in het onderwijs is één van de weinige knoppen waar je aan kan draaien,” benadrukt hij. Het merendeel van de internationale studenten komt uit andere Europese landen, en de regels van de Europese Unie bepalen dat zij tegen dezelfde tarieven mogen studeren als hun Nederlandse collega’s.

Jaarlijkse besparing van 293 miljoen euro

Door de aantrekkingskracht van Nederland op internationale studenten te verminderen, hopen de coalitiepartijen uiteindelijk 293 miljoen euro per jaar te besparen. Het doel is om de balans te herstellen en de druk op het onderwijssysteem te verlichten.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs te waarborgen en ervoor te zorgen dat de beschikbare middelen efficiënter worden ingezet. Bruins’ aanpak richt zich op een evenwichtigere verdeling van studenten en een stabieler onderwijssysteem.