Binnenland

Jaap de Hoop Scheffer: ‘Rutte wordt NAVO-leider in uitdagende tijd’

20-06-2024 15:05

Jaap de Hoop Scheffer. Foto @Lefteris Pitarakis/AP

Mark Rutte staat voor de taak om de NAVO te leiden in een “complexe en moeilijke periode” stelt voormalig secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Hij benadrukt dat de NAVO nu terug moet naar zijn kerntaak: het beschermen van zijn territoriale grondgebied, een noodzaak door de oorlog die Rusland tegen Oekraïne voert.

 

Redactie, TPO, 20 juni 2024 – Een van de belangrijkste uitdagingen voor Rutte zal zijn om ervoor te zorgen dat de NAVO-lidstaten meer aan defensie uitgeven, meldt het ANP. Lange tijd was het doel om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie te besteden.

Jarenlang hielden meerdere landen zich niet aan deze norm, waaronder Nederland. De oorlog in Oekraïne heeft de druk echter verhoogd, waardoor landen hun defensie-uitgaven inmiddels wel weer verhogen.

‘Rutte is wereldwijd bekend en gerespecteerd’

Volgens De Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO in de periode 2004-2009, is het percentage van 2 procent inmiddels verouderd. Hij steunt de recente uitspraken van vertrekkend defensieminister Kajsa Ollongren (D66), die pleit voor een verhoging naar 3 à 4 procent van de economische waarde.

De aanstaande benoeming van Rutte als NAVO-leider zet Nederland volgens De Hoop Scheffer “op de kaart”. Hij verwacht niet dat Rutte Nederland zal voortrekken, aangezien het zijn taak is om boven de partijen te staan en de belangen van alle lidstaten te behartigen.

De oud-secretaris-generaal prijst Rutte als iemand met “een forse dosis internationaal gezag” en benadrukt dat één van Ruttes grote voordelen is dat hij wereldwijd bekend en gerespecteerd is: “Zijn grote plus is dat Mark Rutte de hele wereld kent, en de hele wereld Mark Rutte.”