Binnenland

Asielzoekers tijdelijk opgevangen in voormalig Campina-kantoor Woerden

24-06-2024 17:16

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

In het oude hoofdkantoor van zuivelfabrikant Campina in Woerden worden binnenkort zo’n tweehonderd asielzoekers ondergebracht. De noodopvang opent half augustus en zal een jaar beschikbaar zijn. De gemeente onderzoekt of het gebouw kan worden omgebouwd tot een volwaardig asielzoekerscentrum.

 

Redactie, TPO, 24 juni 2024 –  Mocht het oude hoofdkantoor inderdaad omgebouwd kunnen worden tot een volwaardig asielzoekerscentrum is het volgens de Utrechtse gemeente de bedoeling om daar de komende vijftien jaar tussen de 350 en 400 asielzoekers op te vangen: “Voordat het zover is, staat een deel van het pand leeg, wat kansen biedt voor tijdelijke benutting”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Woerden is op basis van de spreidingswet verplicht om 337 asielzoekers op te vangen, meldt het ANP. Dit tijdelijke opvanginitiatief is een stap in die richting en dient als tijdelijke oplossing terwijl de haalbaarheid van een permanent asielzoekerscentrum wordt onderzocht.

Noodopvang Oekraïense vluchtelingen

Het oude Campina-gebouw biedt volgens de gemeente een ideale locatie voor noodopvang, met voldoende ruimte en faciliteiten om de asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. In een deel van het pand verblijven volgens de Woerdense Courant momenteel nog 144 Oekraïense vluchtelingen.

Het COA is verantwoordelijk voor het vinden van huisvesting voor deze groep, zoals afgesproken.

“Tot 4 maart 2025 mogen zij daar blijven, de komende tijd zullen we samen met het COA op zoek gaan naar een woonplek voor hen. Dit geldt ook voor de vijftig Oekraïners die nu in de Stadspoort verblijven. Voor die locatie zijn al bouwplannen gemaakt”, aldus wethouder Jacques Rozendaal.

Flexwoningen lokale woningzoekenden

Het is de bedoeling dat er bij het azc ook 48 flexwoningen worden geplaatst voor lokale woningzoekenden. Deze woningen komen op het parkeerterrein naast het gebouw, de kosten worden gedekt door het COA.

“Op deze manier kunnen we zonder extra kosten sociale huurwoningen toevoegen aan ons bestand. Deze woningen zijn snel op te zetten en kunnen indien nodig ook snel weer worden afgebroken”, stelt de wethouder.

De gemeente verwacht dat het azc pas in 2027 gereed zal zijn, maar de flexwoningen zullen al eerder beschikbaar zijn.