Binnenland

Demissionair kabinet: jaarlijks 1 miljoen euro extra voor Holocausteducatie

25-06-2024 09:53

Op deze foto uit november 1938 staat een groep mensen voor een Joodse winkel in een niet nader genoemde Duitse stad na de Kristallnacht. AP Foto.

Het demissionaire kabinet stelt vanaf 2025 jaarlijks 1 miljoen euro extra beschikbaar om de kennis over de Holocaust onder Nederlanders te verbeteren. Het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie beoogt de bewustwording over de Holocaust te vergroten en richt zich op het bevorderen van kwalitatief hoogstaand onderwijs hierover.

 

Redactie TPO, 25 juni 2024 – Het initiatief, onderdeel van het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie, is een samenwerkingsverband van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, Eddo Verdoner.

‘Kennis neemt af, aantal antisemitische incidenten neemt toe’

Het kabinet benadrukt het belang van kwalitatief lesmateriaal voor elke leeftijd en doelgroep. In overleg met docenten wordt bestaand materiaal waar nodig verbeterd en toegankelijker gemaakt.

Zo valt er in het plan onder meer te lezen:

“De kennis van de Holocaust van de Joden en genocide op Roma en Sinti onder Nederlanders neemt af en het aantal antisemitische incidenten neemt toe. Niet alleen onder jongeren en in het onderwijs, maar onder alle Nederlanders in onze gehele samenleving. Dit is zorgwekkend: als de Holocaust als afschuwelijke manifestatie van antisemitisme uit het collectieve geheugen verdwijnt, groeit de ruimte voorantisemitisme en andere vormen van uitsluiting in het heden. Bovendien krijgen degenen die de Holocaust willen afdoen als mythe of overdrijving makkelijker een voet tussen de deur. Deze ontwikkeling moeten we tegengaan.”

Tegengaan misinformatie

Daarnaast voorziet het plan in de training en professionalisering van docenten, evenals in middelen om misinformatie over de Holocaust tegen te gaan. Een belangrijk onderdeel van het plan is het ondersteunen van scholen bij het organiseren van educatieve bezoeken aan herinneringscentra en het Nationaal Holocaust Museum.

“Holocausteducatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de kennisover de Holocaust, het bewustmaken van de gevolgen van vooroordelen enantisemitisme en het verminderen van onwetendheid.”

Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner onderstreept het belang van het doorgeven van Holocaustverhalen aan jongere generaties. Volgens hem is dit “belangrijker dan ooit” om de samenleving weerbaar te maken en te herdenken.

Dit benadrukt de noodzaak om de lessen uit het verleden levend te houden en te integreren in het hedendaagse onderwijs.