Binnenland

Eerste Kamer neemt kort voor kabinetswissel ‘Wet betaalbare huur’ aan

25-06-2024 15:47

Enkhuizen Dromedaris
Illustratiefoto @Shutterstock

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen die maandag van kracht wordt, een dag voordat het nieuwe kabinet aantreedt. Deze wet is bedoeld om de huren in zowel de middensector als de sociale huursector te verlagen.

 

Redactie, TPO, 25 juni 2024 – De Wet betaalbare huur is bedoeld om huurwoningen voor middeninkomens betaalbaar te maken. De wet zorgt ervoor dat mensen een huurwoning kunnen krijgen met een prijs die past bij de kwaliteit van de woning, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De gereguleerde huur wordt uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS), met een maximale huurprijs van 1.157,95 euro per maand.

Door deze regulering en het dwingend maken van het WWS, wordt verwacht dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat en er 113.000 woningen terugkeren naar het betaalbare segment.

Aanpassing van huurprijzen

Bij nieuwe huurcontracten die op of na 1 juli 2024 worden afgesloten, moeten verhuurders zich houden aan de maximale huurprijs. Voor bestaande contracten in woningen tot en met 143 punten kan de huur ook veranderen.

Als de huur niet overeenkomt met het puntenaantal, moet deze soms direct of anders na een jaar omlaag. Dit geldt ook voor particuliere verhuurders, studentenkamers en andere onzelfstandige woonruimtes.

Vanaf 1 januari 2025 kunnen verhuurders een boete krijgen als ze zich niet aan de nieuwe regels houden en moeten ze bij nieuwe contracten een puntentelling opnemen, zodat huurders weten wat de maximale huurprijs is.

Inwerkingtreding en handhaving

De invoering van de Wet betaalbare huur markeert een belangrijke stap in het reguleren van de huurprijzen in het middensegment en het vergroten van de betaalbaarheid van woningen.

Anders dan huurders, die vanaf 1 juli een beroep kunnen doen op de wet, hebben gemeenten de tijd tot 1 januari 2025 om zich voor te bereiden op de handhaving, zodat ze verhuurders effectief kunnen controleren en boetes kunnen uitdelen bij overtredingen.

Dit geeft huurders zekerheid dat de nieuwe regels daadwerkelijk nageleefd zullen worden.

Voor investeerders en verhuurders organiseert het ministerie van BZK op vrijdag 26 juni een webinar om hen te informeren over de nieuwe regels.