Binnenland

Voedselbanken Nederland gebruikt AI-technologie in strijd tegen voedselarmoede

25-06-2024 17:12

Armoede
Shutterstock.

Voedselbanken Nederland heeft samen met Kickstart AI een innovatief datadashboard ontwikkeld om voedselarmoede in Nederland beter in kaart te brengen. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI) wordt inzichtelijk gemaakt waar de nood het hoogst is, zodat voedselbanken gerichte hulp kunnen bieden.

 

Redactie, TPO, 25 juni 2024 – Uit recent onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van het Rode Kruis, blijkt dat 9 procent van de Nederlanders te maken heeft met voedselnood.

Hoewel veel van deze mensen in aanmerking komen voor voedselhulp, ontvangen ze deze vaak niet vanwege onbekendheid met de hulp of schaamte om hulp te vragen, aldus Voedselbanken Nederland.

Armoede op wijkniveau

Het speciaal ontwikkelde datadashboard biedt Voedselbanken Nederland waardevolle inzichten door armoede op wijkniveau in kaart te brengen en de locaties van voedselbanken te identificeren. De tool analyseert ook de bereikbaarheid van deze locaties met verschillende vervoersmiddelen, zoals openbaar vervoer, auto, fiets of te voet.

Dit is cruciale informatie, gezien er nog mensen zijn die mogelijk geen hulp ontvangen. Door deze gegevens kunnen voedselbanken strategische beslissingen nemen en hun diensten uitbreiden naar gebieden waar de behoefte het grootst is.

Letty Broere-Doornkamp van Voedselbanken Nederland: “Met behulp van het innovatieve datadashboard en AI-technologie kunnen we mensen in voedselarmoede beter identificeren en ondersteunen. Dit stelt ons in staat om onze middelen effectiever in te zetten en mensen die ons nodig hebben beter te bereiken.”

Identificeren van voedselnood

Na een succesvolle pilot bij verschillende voedselbanken, waar het datadashboard voedselarmoede op wijkniveau in kaart bracht, wordt nu gekeken naar een bredere uitrol. Het bestuur van Voedselbanken Nederland hoopt dat de inzet van dit dashboard een belangrijke rol zal spelen in de strijd tegen voedselarmoede.

Inmiddels werken negen voedselbanken met het speciale datadashboard en het aantal neemt toe, aldus Voedselbanken Nederland. Het uiteindelijke doel is om alle 177 lokale voedselbanken in Nederland te ondersteunen met AI-technologie in hun strijd tegen voedselarmoede.

Dit helpt niet alleen bij het identificeren van voedselnood, maar ook bij het beter afstemmen van hulp op de specifieke behoeften van gemeenschappen.

Sander Stomph, CEO van Kickstart AI: “Dit project toont aan hoe AI technologie kan worden gebruikt om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en een positief verschil te maken. We hopen dat we uiteindelijke alle voedselbank locaties in Nederland mogen ondersteunen en dat zij met behulp van data en kunstmatige intelligentie mensen die in voedselarmoede leven beter in kaart te brengen en hen de nodige hulp te bieden.’’

Drempelverlagende AI-Chatbot

Daarnaast is er een proefproject gestart met een AI-chatbo, bedoeld om de drempel voor het aanvragen van hulp te verlagen. Potentiële nieuwe klanten van de voedselbank kunnen in hun eigen taal vragen stellen aan de chatbot en de benodigde ondersteuning krijgen.

De bot gebruikt volgens Voedselbanken Nederland eenvoudige taal en heeft een vriendelijke, niet-oordelende toon, waardoor mensen worden aangemoedigd om hulp te zoeken zonder schaamte.