Binnenland

Aantal incidenten bij asielopvanglocaties gestegen met 43 procent in 2023

26-06-2024 18:28

Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze. Foto @Zamire Willems, TPO

Op asielopvanglocaties vonden in 2023 aanzienlijk meer incidenten plaats dan in het jaar ervoor. Het gaat voornamelijk om verbale suïcidedreiging, zelfdestructieve acties, agressie en geweld. Het aantal incidenten steeg met 43 procent naar 13.395, terwijl de gemiddelde dagelijkse bezetting met 28 procent toenam.

 

Redactie, TPO, 26 juni 2024 – Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC), ‘Incidenten en misdrijven door bewoners van COA- en crisisnoodopvanglocaties 2017-2023‘.

Een relatief kleine groep van 9 procent van de opgevangen personen was betrokken bij agressie- of geweldsincidenten, zoals al jaren het geval is.

In het onderzoek, dat deel uitmaakt van het meerjarige incidenten- en misdrijvenoverzicht, staan nieuwe cijfers over de periode 2017-2023. Hierin zijn ook de aantallen in de crisisnoodopvanglocaties opgenomen.

Veelal Algerijnen, Marokkanen en Tunesiërs

De betrokkenen bij deze incidenten zijn bijna altijd mannen (88 procent) en het grootste deel is jonger dan 30 (64 procent). Het betreft voornamelijk Algerijnen (31 procent), Tunesiërs (30 procent) en Marokkanen (27 procent), warvan de laatste twee landen door de Rijksoverheid worden gezien als veilige landen.

Mogelijk hangt het hoge percentage mannen samen met een oververtegenwoordiging van mannen en jongvolwassenen onder deze groepen.

De samenstelling van de groep verdachten van misdrijven is qua leeftijd en geslacht vergelijkbaar met de eerder genoemde betrokkenen bij incidenten. De nationaliteiten met relatief hoge aantallen verdachten zijn Algerijnen (44 procent), Marokkanen (30 procent) en Tunesiërs (29 procent).

Bij bijna een derde van de incidenten was een persoon betrokken die werd opgevangen op een speciale locatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Dit wordt mogelijk verklaard door het strenge toezicht op deze locaties.

Stijging aantal misdrijven

Daarnaast steeg het aantal misdrijven waarvan bewoners van opvanglocaties worden verdacht met 14 procent. Bijna driekwart van deze misdrijven (74 procent) betreft vermogensmisdrijven, zoals diefstal en inbraak, terwijl geweldsmisdrijven veel minder vaak voorkwamen.

Dit percentage is uitermate hoog vergeleken met de algemene Nederlandse bevolking in 2022, waarbij 32 procent van de verdachtenregistraties betrekking had op vermogensmisdrijven.

Complexiteit van het beheer van opvanglocaties

Het WODC, verbonden aan het ministerie van Justitie, merkt op dat het aandeel geweldsmisdrijven onder verdachte bewoners van opvanglocaties lager is dan het gemiddelde onder de Nederlandse bevolking.

Deze gegevens benadrukken de complexiteit van het beheer van opvanglocaties en de uitdagingen die gepaard gaan met het waarborgen van veiligheid en welzijn voor zowel bewoners als personeel.