Redactie, TPO, 26 juni 2024 – Er ontstond onrust vanwege eerdere uitspraken van PVV’er Bosma over onder andere de herdenking van het slavernijverleden in Nederland.
Glenn Helberg, een Curaçaos-Nederlands psychiater en activist die namens meerdere organisaties spreekt, reageert opgelucht op het nieuws dat Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma niet zal deelnemen aan de nationale herdenking van het slavernijverleden op 1 juli, meldt het ANP.
Hij benadrukte dat dit besluit niet genomen zou zijn zónder de protesten die naar voren zijn gebracht. Helberg vertegenwoordigt de Coalitie voor een Waardige 1 juli Herdenking, een verzameling individuen en organisaties die zich hebben uitgesproken tegen Bosma’s aanwezigheid namens de Kamer.
Dat vanwege zijn eerdere uitspraken over het slavernijverleden als PVV-Kamerlid. Hij stelde dat deze reactie een signaal is van de zwarte gemeenschap om de polarisatie te stoppen.
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) had oorspronkelijk Bosma uitgenodigd om namens de Tweede Kamer een krans te leggen tijdens de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark.
Toch verzocht NiNsee Bosma afgelopen week om te reflecteren op zijn eerdere uitspraken over het onderwerp. Uiteindelijk heeft de woordvoerster van de Kamervoorzitter bevestigd dat de uitnodiging is ingetrokken.
“De herdenking moet niet over mij gaan, maar over het slavernijverleden,” laat Bosma via zijn woordvoerster weten.
De kwestie heeft aanzienlijke aandacht getrokken vanwege de gevoeligheid rondom de herdenking van het slavernijverleden en de maatschappelijke impact van Bosma’s standpunten.
Het besluit om zijn uitnodiging in te trekken reflecteert de spanningen en debatten binnen Nederland over hoe om te gaan met historische gebeurtenissen en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de hedendaagse samenleving.
Voor Helberg en zijn medestanders markeert dit moment een belangrijke stap in het streven naar een respectvolle en inclusieve herdenking van het slavernijverleden, waarbij de focus ligt op erkenning, verzoening en eenheid binnen de gemeenschap.
Bosma’s woordvoerster heeft aangegeven dat er geen vervanger zal komen, maar de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt het belangrijk dat de Tweede Kamer wel een vervanger stuurt naar de herdenking. Ze zegt het belangrijk te vinden voor “de waardigheid van de herdenking” dat de Tweede Kamer vertegenwoordigd is.
Halsema benadrukt dat de herdenking niet mag lijden onder de persoonlijke standpunten van Bosma.
“De heer Bosma is blijkbaar niet in staat de opvatting van de Tweede Kamer tot de zijne te maken. Dat de huidige Kamervoorzitter blijvende moeite heeft met de nationale herdenking, daarvan mag de herdenking niet de dupe worden.”
Eerder zei Halsema tijdens een raadsvergadering dat het “buitengewoon elegant” van Bosma zou zijn, als hij de excuses van de regering voor het slavernijverleden zou herhalen.