Binnenland

Provincie Utrecht biedt 1 miljoen euro subsidie voor bosomvorming landbouwgrond

26-06-2024 12:54

Een weiland. (Pixabay)

Provincie Utrecht stelt een subsidie van 1 miljoen euro beschikbaar voor boeren en andere landeigenaren die hun landbouwgrond willen omvormen tot bos. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een grondeigenaar minstens 1,5 hectare grond beschikbaar hebben.

 

Redactie, TPO, 26 juni 2024 – De provincie draagt financieel bij aan zowel de herinrichting van het perceel als de aanleg van het bos, met als doel om uiterlijk in 2040 in totaal 1500 hectare nieuw bos te realiseren, meldt het ANP.

Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur en landbouw, CDA) benadrukt het belang van bossen in de provincie Utrecht: “Bossen zijn een essentieel onderdeel van onze natuur, we spannen ons als provincie al jaren in om de bestaande bossen vitaal te houden en nieuwe bossen aan te leggen.”

De uitbreiding van bossen gaat volgens haar alleen niet zo snel als gewenst. De afgelopen jaren is er juist veel bos verdwenen, waardoor de provincie hoopt dat deze subsidie grondeigenaren zal stimuleren om mee te werken aan bosaanleg.

1570 hectare landbouwgrond

De ambitie om 1500 hectare extra bos aan te leggen komt bovenop de taak die Utrecht heeft binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dit netwerk van bestaande en nieuwe natuurgebieden, dat in totaal 80.000 hectare in Nederland omvat, moet uiterlijk in 2027 worden voltooid.

Utrecht streeft ernaar om bijna 4300 hectare nieuwe natuur in te richten en heeft hiervoor nog 1570 hectare landbouwgrond nodig.

De subsidieregeling, die volgende maand van start gaat en meerdere jaren zal duren, is specifiek bedoeld voor landeigenaren met percelen buiten het aangewezen zoekgebied van het NNN.

Geen gronden aangewezen voor bosaanleg

Deelname aan deze regeling is volledig vrijwillig. De provincie Utrecht benadrukt dat er geen landgoederen of agrarische gronden door de provincie zullen worden aangewezen voor bosaanleg.

Met deze regeling wil de provincie een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vergroening en duurzaamheid van het land. Door grondeigenaren financieel te ondersteunen en te stimuleren, hoopt de provincie Utrecht haar ambitieuze doelen voor bosuitbreiding en natuurbehoud te realiseren.