Politiek

Tuinman: ‘Nederland moet voortrekkersrol blijven spelen in steun aan Oekraïne’

26-06-2024 10:40

Beoogd staatssecretaris van Defensie, Gius Tuinman (BBB)

Beoogd staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB)) benadrukt dat Nederland een voortrekkersrol moet blijven spelen in het steunen van Oekraïne in de oorlog met Rusland. Hij ziet dat Nederland nu al een voortrekkersrol vervult en vindt dit “een goede positie, die ook past bij hoe Nederland naar de wereld kijkt.”

 

Redactie, TPO, 26 juni 2024 – Dit standpunt uit hij tijdens een hoorzitting woensdag met Tweede Kamerleden, waar hij onder meer bevraagd wordt over de houding van zijn partij. In december stemde BBB namelijk tegen een motie van NSC en GroenLinks-PvdA, die opriep tot verdere steun aan Oekraïne. Ook de PVV stemde tegen deze motie, meldt het ANP.

Nederland heeft volgens Tuinman altijd vooropgelopen bij internationale samenwerking, zowel binnen de EU als de NAVO. Tuinman is ervan overtuigd dat deze benadering ook in de toekomst zal worden voortgezet.

Politieke, militaire, financiële en morele steun

Binnen de nieuwe coalitie bestaan echter verschillende opvattingen over de steun aan Oekraïne. Voor partijen zoals de VVD en NSC is die steun vanzelfsprekend, terwijl de PVV altijd zeer kritisch is geweest.

Ondanks deze verschillen is in het hoofdlijnenakkoord afgesproken dat Oekraïne kan blijven rekenen op politieke, militaire, financiële en morele steun.

Tuinman benadrukte dat de voortrekkersrol van Nederland bij de steun aan Oekraïne aansluit bij de traditionele Nederlandse benadering van internationale samenwerking en solidariteit.

Hij is van mening dat Nederland zijn leidende positie op dit gebied moet behouden, passend bij het Nederlandse wereldbeeld en de gevestigde rol binnen de internationale gemeenschap.